a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Kolářová Daniela

Jméno: Kolářová Daniela
Datum narození: 21.9.1946
Místo narození: Cheb, ČR


Životopis

Daniela Kolářová je česká herečka. V sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století byla ve filmu a v televizi jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Mimořádnou diváckou oblibu Daniele Kolářové přinesly role ve filmových komediích (Na samotě u lesa, Kulový blesk) a zejména účast v televizních seriálech (Sňatky z rozumu, Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města). Jejím častým hereckým partnerem byl Jaromír Hanzlík (Slasti otce vlasti, Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem, televizní seriál Taková normální rodinka). Hrála ve čtyřech filmech režiséra Jana Svěráka (Obecná škola, Akumulátor 1, Tmavomodrý svět, Vratné lahve).

Dětství prožila téměř celé v Karlových Varech, kde maminka pracovala v účtárně divadla. Její rodiče se rozvedli, když jí byl rok. Až v pěti letech poznala svého vlastního otce a spolu s ním i mladší nevlastní sestru Věru, jež v roce 1968 emigrovala do Nizozemska. Při vzpomínkách na Vary se jí nejvíce vybaví blízkost lesa, možnost zimních sportů a především karlovarské divadlo s magickým šuměním vody dole pod orchestřištěm (hned vedle divadla teče řeka Teplá). Právě tam v devíti letech začala hereckou kariéru malou rolí v pohádce Císařovy šaty. Protože chodila dost cvičit, tak i pomýšlela na to, že by po gymnáziu šla na sportovní vysokou školu. Ale pak do jejího rozhodování výrazněji a výrazněji vstupovaly další divadelní pokusy. Na karlovarském gymnáziu hrála ve studentském divadle malých forem (nejdřív se jmenovalo Štycháček, později Kapsa).

V letech 1964 až 1968 studovala DAMU, kde se seznámila se svým budoucím manželem Jiřím Ornestem. V ročníku byla také s Ladislavem Potměšilem, Hanou Maciuchovou, Ivanem Vyskočilem a dalšími. Ještě než dostudovala DAMU (ve třetím ročníku), zahrála si velkou roli ve filmu Soukromá vichřice (1967, režie: Hynek Bočan). Po absolvování DAMU v roce 1968 nastoupila do Divadla S. K. Neumanna, od roku 1971 do současnosti je členkou Divadla Na Vinohradech. V poslední době ale sklízí úspěchy ve hrách, které na své mateřské scéně nehraje. Za svůj herecký výkon v inscenaci U cíle Thomase Bernharda v pražském Divadle Komedie získala koncem března 2005 Cenu Alfréda Radoka za ztvárnění matky. Hrála i v Divadle Na zábradlí, ve Švandově divadle a v mnohých dalších.

Daniela Kolářová je vdaná za herce a režiséra Divadla Na zábradlí Jiřího Ornesta. Provdala se ve svých osmadvaceti. Po čtrnácti letech se rozvedli, ovšem v polovině 90. let se podruhé vzali. Mají spolu syny Šimona (* 1974) a Matěje (* 1977). Bydlí v Praze a na Dobříšsku má domek. V letech 1990 - 1992 byla poslankyní České národní rady. Nyní se věnuje charitě - působí jako předsedkyně správní rady nadace Duha pečující o dospělé lidi s mentálním postižením. Za úspěch považuje realizaci stacionáře s chráněnými dílnami a byty v pražských Měcholupech.

Filmografie

  • 2011 Rodinka
  • 2011 Život je ples
  • 2009 Kawasakiho růže
  • 2009 Půldruhé hodiny zpoždění
  • 2008 Temně lákavý svět
  • 2008 Ulice: Velká trojka
  • 2006 Vratné lahve
  • 2005 Černá karta
  • 2005 Ulice
  • 2004 Návrat zbloudilého pastýře
  • 2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
  • 2003 PF 77
  • 2001 Muž, který vycházel z hrobu
  • 2001 Tmavomodrý svět
  • 2000 Jabloňová panna
  • 2000 Oběti a vrazi
  • 1998 Na lavici obžalovaných justice
  • 1998 Ohrada snů
  • 1997 Báječný lázeňský život
  • 1996 Lékárníkových holka
  • 1996 Poprask na laguně (divadlo)
  • 1994 Akumulátor1
  • 1994 V erbu lvice
  • 1992 Kotě z Kocourkova
  • 1991 Obecná škola
  • 1991 Volavka
  • 1990 Bylinková princezna
  • 1990 Šípková Růženka aneb Spící krasavice
  • 1990 Vernisáž
  • 1989 Dobrodružství kriminalistiky
  • 1988 Horká kaše
  • 1988 Případ se psem
  • 1987 Paní Liška
  • 1987 Strom pohádek: O perníkové chaloupce
  • 1986 Jsou určité hranice
  • 1986 Ohnivé ženy se vracejí
  • 1986 Zlá krev
  • 1985 Synové a dcery Jakuba skláře
  • 1984 ...a zase ta Lucie!
  • 1984 Lucie, postrach ulice
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1983 Babičky dobíjejte přesně!
  • 1983 Pod nohama nebe
  • 1982 Doktor z vejminku
  • 1981 Pytláci
  • 1981 Ta chvíle, ten okamžik
  • 1981 V zámku a podzámčí
  • 1980 Dopis psaný španělsky
  • 1980 Jak namalovat ptáčka
  • 1980 Kotva u přívozu
  • 1980 Lucie, postrach ulice
  • 1979 Brontosaurus
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Druhá první dáma
  • 1979 Nebožtíci na bále
  • 1978 Kulový blesk
  • 1978 Otec nebo bratr
  • 1978 Setkání v červenci
  • 1978 Smrt císaře a krále Karla IV.
  • 1978 Sneh pod nohami
  • 1978 Závist naším domem vládne
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Žena za pultem
  • 1976 Léto s kovbojem
  • 1976 Na samotě u lesa
  • 1976 Podnájemníci
  • 1975 Falstaff
  • 1975 Zlatá přadlena
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Králův kalich
  • 1974 Lesní ženka
  • 1974 Muž z Londýna
  • 1973 Noc na Karlštejně
  • 1972 Lakomec (divadlo)
  • 1971 Klícka
  • 1971 Taková normální rodinka
  • 1970 Drobínek
  • 1970 Na kolejích čeká vrah
  • 1970 Svatby pana Voka
  • 1970 Věc Makropulos (divadlo)
  • 1969 Slasti Otce vlasti
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1967 Soukromá vichřice
  • 1965 Konec velké epochy

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky