a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Krausová Jana

Jméno: Krausová Jana
Datum narození: 25.1.1954
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jana Krausová, rozená Jana Pehrová je česká herečka a výtvarnice, dcera herce Josefa Pehra, matka zpěváka a herce Davida Krause, bývalá manželka herce a moderátora Jana Krause.

Pochází z umělecké rodiny, její otec byl známý herec a loutkoherec Josef Pehr, matka byla výtvarnice a loutkoherečka. Dětství prožila Jana s maminkou a babičkou, občas se vídala s otcem. Po základní škole studovala střední umělecko-průmyslovou školu, obor grafika a monumentální malba, poté vystudovala pražskou AVU. V osmdesátých letech se provdala za herce Jana Krause, s nímž má dva syny Davida a Adama. V roce 1994 se ale se svým manželem Janem rozešla, přesto však zůstali formálně manželé. Začala žít s hercem Karlem Rodenem.

Nyní pořádá výstavy svých děl (keramiky a obrazů), hraje ve filmech, v divadle i televizních seriálech. Z filmů, ve kterých si zahrála uveďme např. Jak se točí Rozmarýny (1977), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), Čekání na déšť (1978), Skalpel, prosím (1985), Anděl svádí ďábla (1988), Kačenka a strašidla (1992), Kačenka a zase ta strašidla (1992), Zámek v Čechách (1993), Žralok v hlavě (2005), Jasnovidec (2005), Kdopak by se vlka bál?(2008), Kajínek (2010). Ze seriálů uveďme např. Dynastie Nováků (1982), Čekání na déšť (1982), Velké sedlo (1985), Josef a Ly (2003),  Ulice (2005), Trapasy (2007), Soukromé pasti (2008), Přešlapy (2009), Zázraky života (2010).

Filmografie

  • 2010 Kajínek
  • 2010 Zázraky života
  • 2009 Přešlapy
  • 2009 Hodinu nevíš... (Jana Valenčíková)
  • 2009 Podezření (Davidova matka)
  • 2008 Soukromé pasti
  • 2008 Kdopak by se vlka bál? (babička)
  • 2007 Trapasy
  • 2007 V hlavní roli
  • 2006 Hezké chvilky bez záruky (galeristka Eva)
  • 2005 Jasnovidec
  • 2005 Království potoků (královna)
  • 2005 Ulice
  • 2005 Žralok v hlavě (Dáma)
  • 2002 Sen (anděl)
  • 2001 Adam a Eva 2001
  • 1999 Z pekla štěstí (dvorní dáma)
  • 1998 Sedmnáct hodin dvacet pět minut
  • 1997 Křehké touhy (přítelkyně otce Zdena)
  • 1993 Zámek v Čechách (Jarmila)
  • 1992 Kačenka a strašidla (maminka)
  • 1992 Kačenka a zase ta strašidla (maminka)
  • 1990 Zkouškové období (Zuzana)
  • 1989 Příběh '88 (Anna Valentová)
  • 1988 Anděl svádí ďábla (Ida)
  • 1987 Discopříběh (maminka)
  • 1986 Pěsti ve tmě (Blanka)
  • 1985 Velké sedlo
  • 1985 Skalpel, prosím (Helena)
  • 1984 Atomová katedrála (zdravotní sestra Petra)
  • 1983 Mŕtvi učia živých (Elena)
  • 1982 Dynastie Nováků
  • 1982 Čekání na déšť
  • 1978 Střepy pro Evu (Eva)
  • 1978 Čekání na déšť
  • 1977 Jak se točí Rozmarýny (Majka)
  • 1977 Podivný výlet (Věra)
  • 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
  • 1976 Smrt mouchy (Magda)
  • 1976 Odysseus a hvězdy (svatebčanka)
  • 1967 Malé letní blues (malá holka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky