a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Kurandová Jarmila

Jméno: Kurandová Jarmila
Datum narození: 30.1.1890
Místo narození: Veselá u Počátek, ČR


Životopis

Jarmila Kurandová, rozená Marie Martínková byla česká herečka a divadelní pedagožka, dlouholetá členka činoherního souboru Národního divadla v Brně. Jedná se o jednu z nejznámějších představitelek filmové Babičky, natočené podle scénáře Františka Pavlíčka v roce 1971 na motivy novely Boženy Němcové. Vynikala vysokou hereckou kultivovaností a výbornou jevištní mluvou, velmi ráda hrála babičky v pohádkách a pohádky také ráda četla i vypravovala zejména v rozhlase, byla také známa svým laskavým přístupem k lidem a dětem obzvlášť.

Získala mnoho ocenění. Cenu země České získala Za roli matky Pavlasové v dramatu Ves v pohraničí (1948). Roku 1954 byla vyznamenána Zasloužilou umělkyní a v roce 1975 obdržela Řád práce.

Jarmila Kurandová zemřela 6. prosince 1978 v Brně ve věku osmdesáti osmi letech.

Filmografie

  • 1971 Babička I., II.
  • 1971 Panter čeká v17,30
  • 1970 Nahota
  • 1968 Josefina
  • 1963 Čas jeřabin
  • 1963 Deváté jméno
  • 1963 Tři zlaté vlasy děda Vševěda
  • 1961 Pouta
  • 1960 Rychlík do Ostravy
  • 1960 Smyk
  • 1960 Vyšší princip
  • 1959 Dařbuján a Pandrhola
  • 1959 Princezna se zlatou hvězdou
  • 1959 Život pro Jana Kašpara
  • 1956 Advent
  • 1956 Neporažení
  • 1956 Synové hor
  • 1956 Zlatý pavouk
  • 1955 Psohlavci
  • 1955 Rudá záře nad Kladnem
  • 1954 Botostroj
  • 1953 Přicházejí z tmy
  • 1952 Konec strašidel
  • 1952 Mladá léta
  • 1952 Pyšná princezna
  • 1952 Usměvavá zem
  • 1950 Posel úsvitu
  • 1950 Vstanou noví bojovníci
  • 1949 Dva ohně
  • 1949 Rodinné trampoty oficiála Tříšky
  • 1948 Kariéra
  • 1948 Svědomí
  • 1948 Ves v pohraničí
  • 1947 Týden v tichém domě
  • 1946 Pancho se žení
  • 1939 Čtyři lidé - jedna řeč

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky