a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Laušmanová Nina

Jméno: Laušmanová Nina
Datum narození: 19.2.1900
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Nina Laušmanová rodným jménem Anna Laušmanová, byla česká herečka, která hrála několik rolí ve filmu mezi lety 1913 až 1925.

První dva filmy točila ve filmové společnosti ASUM, kterou vlastnili manželé Max Urban a Andula Sedláčková před 1. světovou válkou. Vystupovala v hlavních rolích krásných vnadných mladých žen. Nejvýznamnější je její role mladé Lilinky ve filmu Karla Antona Do panského stavu (1925) podle populárního románu Popelky Biliánové, kde hrála po boku Theodora Pištěka. Film byl natočen do té doby nezvyklými filmovými prostředky a měl u diváků velký úspěch. Poslední snímek, ve kterém sei zhrál, byl dobrodružný film  Dva pekelné dny (1928).

Nina Laušmanová zemřela v praze 10.listopadu 1963.

Filmografie

  • 1928 Dva pekelné dny
  • 1925 Do panského stavu (Lilinka, stará láska pana nadlesního)
  • 1921 Sázka o hubičku (ředitelova dcera Olga)
  • 1920 Známost z inserátu
  • 1920 Legionář (Eossenberkova dcera Eva)
  • 1920 Sněženky (Věra Wernerová)
  • 1919 Jindra (venkovská kráska Jindra)
  • 1919 Láska je utrpením (Zora Nestorová)
  • 1914 Andula žárlí
  • 1913 Americký souboj (manželka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky