a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Marwille Suzanne

Jméno: Marwille Suzanne
Datum narození: 11.7.1895
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Suzanne Marwille, vlastním jménem Marta Schöllerová, se narodila 11. července 1895, v Praze, v Rakousku–Uhersku. Byla česká herečka a scenáristka.

Její pseudonym vznikl složením prvních písmen jejího skutečného křestního jména a přezdívky režiséra Václava Binovce, jejího objevitele a zakladatelem společnosti Wetebfilm, který si nechal říkat Willy. Začínala na divadle. Ke konci dvacátých let se provdala za režiséra Martina Friče, sním měla dceru, také herečka, Martu Fričovu. Měla i vnučku. Marta Fričová nebyla dcerou Martina Friče, v roce 1914, kdy se narodila, bylo Martinu Fričovi 12 let (nar.1902). Toto je obecně oblíbený omyl. Marta Fričová hrála v několika filmech spolu se svojí matkou ještě jako Marta Marwille (poprvé v r 1919).

Když se objevila její temná tvář, černé, husté vlasy a záhadný pohled ve svém prvním filmu A VÁŠEŇ VÍTĚZÍ (1918), nikdo netušil, že se rodí hvězda velikého formátu. Poté se na dlouhou dobu stala představitelkou vášnivých a osudových žen, elegantních a nebezpečných. Třeba: BORGA (1919), hrála zde dvojroli: hraběnku Elsu a indickou tanečnici Borgu, KRASAVICE KAŤA (1919), SIVOOKÝ DÉMON (1919), PLAMENY ŽIVOTA (1920). Začala točit několik filmů ročně, změnila svůj typ dívek na normálnější, třeba jako filmy: ZA SVOBODU NÁRODA (1920), ČERNÍ MYSLIVCI (1921), ROMÁN BOXERA (1921). Až se dostala k rolím komickým až tragikomickým: IRČIN ROMÁNEK (1921), ADAM A EVA (1922), k těm napsala i scénář. Charakterní dívku vytvořila ve filmu: DĚVČE Z PODSKALÍ (1922).

Byla velmi talentovaná, měla úspěch, podílela se na scénářích ke svým filmům, prosadila se a hrála i v cizině (Německo), vybírala si role, režiséři a scénáristé psali role jen pro ni, hrála jako hvězda, tak se i chovala – byla obdivovaná, obletovaná,… Stala se nejslavnější herečkou němých filmů. Seznámila se s režisérem Martinem Fričem (konec 20 let), a hrála ve všech jeho němých filmech, zde získala největší úspěch ve filmech: PÁTER VOJTĚCH (1928) a VARHANÍK U SV. VÍTA (1929).

Zvukový film už jí moc nadějí nepřinesl. Hrála jen ve třech filmech: SESTRA ANGELIKA (1932), POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI (1933), HORDUBALOVÉ (1939). Po tomto filmu ukončila svojí filmovou kariéru a začala se starat o svou dceru Martu a o svého muže režiséra Mace (Martina) Friče. Hrála ve čtyřiceti filmech, k deseti napsala scénář a u jednoho napsala námět. Zemřela 14. ledna 1962, v Praze, v Československu. Ve věku 67 let. Její smrt zasáhla všechny její přátele a také příbuzné a hlavně manžela, dceru a vnučku.

Marwille hrála většinou v němých filmech, ty jí přinesly největší popularitu.

Filmografie

  • 1937 Hordubalové
  • 1933 Pobočník Jeho Výsosti
  • 1932 Sestra Angelika
  • 1930 Vše pro lásku
  • 1929 Chudá holka
  • 1929 Kamarádské manželství
  • 1929 Varhaník u sv. Víta
  • 1928 Haničko, co s tebou bude?
  • 1928 Hřích
  • 1928 Páter Vojtěch
  • 1928 Životem vedla je láska
  • 1927 Dům ztraceného štěstí
  • 1926 Babinský
  • 1925 Ohnivý drak
  • 1925 Parnasie
  • 1925 Svatební košile
  • 1925 Šest mušketýrů
  • 1924 Dáma z baru
  • 1924 Hříchy v manželství
  • 1924 Rächer von Davos, Der
  • 1923 Madame Golvery
  • 1922 Adam a Eva
  • 1922 Děvče z Podskalí
  • 1922 Láska slečny Věry
  • 1922 Marwille detektivem
  • 1922 Noc tříkrálová
  • 1921 Černí myslivci
  • 1921 Irčin románek I.
  • 1921 Irčin románek II.
  • 1921 Poslední radost
  • 1921 Román boxera
  • 1920 Plameny života
  • 1920 Za svobodu národa
  • 1919 Bogra
  • 1919 Evin hřích
  • 1919 Krasavice Káťa
  • 1919 Pro hubičku do Afriky
  • 1919 Sivooký démon
  • 1918 A vášeň vítězí
  • 1918 Démon rodu Halkenů
  • 1918 Ošálená komtesa Zuzana

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky