a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Medřická Dana

Jméno: Medřická Dana
Datum narození: 11.7.1920
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Dana Medřická byla česká divadelní a filmová herečka.

Dana Medřická už od první návštěvy divadla v šesti letech toužila stát se herečkou. Když jí přísný tatínek nedovolil jít na konzervatoř hned v patnácti, odmaturovala nejprve na gymnáziu. Studium na konzervatoři ale nedokončila a už na jaře 1940 nastoupila do svého prvního angažmá v Brně, kam ji jako „novou naději českého divadla“ doporučil režisér Jaroslav Kvapil. Další kroky vedly herečku do Plzně a ještě před koncem války do Prahy.

První velký úspěch jí přinesla role Slávky Hlubinové ve Šrámkově Měsíci nad řekou, kterou hrála na jevištích v Plzni i Praze, ale v níž zazářila především ve stejnojmenném filmu Václava Kršky z roku 1953. Na scéně Městských divadel pražských v letech 1954-1959 a Národního divadla 1959-1983 vytvořila desítky různorodých ženských postav světového repertoáru. Její interpretace se vyznačovaly neokázalostí, prostou i jedinečnou schopností vystihnout komické i tragikomické charaktery. K jejím životním rolím kromě Šrámkovy Slávky patřila Blanche v Tramvaji do stanice Touha T.Williamse, titulní role v Brechtově Matce Kuráži, ale především Erži Orbánová v Kočičí hře maďarského autora Istvána Örkényho. Zásluhou mistrovského výkonu Dany Medřické se Kočičí hra stala divácky nejúspěšnější hrou v historii Národního divadla a dosáhla 403 repríz. Medřická dávala vždy divadlu přednost před filmem, ale přesto vytvořila na pět desítek filmových rolí.

Málokdo z filmových režisérů jí však nabídl roli, jaká by odpovídala herečce jejího formátu. A tak její Slávka Hlubinová zůstala pro diváky po desetiletí vrcholem jejího filmového umění. Také na televizní obrazovce se paní Medřická objevila v několika seriálech, jako Taková normální rodinka ,F.L.Věk nebo Nemocnice na kraji města . Nezapomenutelným zůstal herecký koncert dvojice Dana Medřická-Karel Höger v televizním komorním dramatu Romeo a Julie na konci listopadu.

V roce 1979 zemřel po delší nemoci její celoživotní partner vynikající Václav Vydra mladší, s nímž žila od roku 1945 a vychovávala syna Václava Vydru nejmladšího, dnes dalšího pokračovatele herecké dynastie Vydrů. Dana Medřická brala všechny své role na jevišti i v životě vážně a zodpovědně, zapomínala jen sama na sebe. Jejímu „babímu létu“, vztahu se Španělem Artemiem, který v padesátých letech žil v Praze a patřil tehdy k jejím obdivovatelům, nebylo už dopřáno mnoho času. Jejich manželství trvalo jen něco přes rok. Zemřela 21.1.1983 na selhání srdce.

Filmografie

  • 1983 Konec zázraku (Irma)
  • 1982 Fandy, ó Fandy (Vodrážková)
  • 1982 The Turn of the Screw (Miss Grose)
  • 1981 Der Tag der Idioten
  • 1980 Svítalo celou noc (vrchní sestra)
  • 1980 Dívka s mušlí (sociální pracovnice)
  • 1980 Nerozumný génius (teta Ljubov)
  • 1978 Sólo pro starou dámu (Věra Pechlátová)
  • 1977 Šestapadesát neomluvených hodin (Štuková)
  • 1977 Advokátka (Deminová)
  • 1977 Talíře nad Velkým Malíkovem (Eliška)
  • 1976 Léto s kovbojem (babička)
  • 1976 Den pro mou lásku (Petrova matka)
  • 1976 Noc klavíristy (Mráčková)
  • 1976 Der Mädchenkrieg (Dívčí válka) (Hanka)
  • 1975 Profesoři za školou (povídka Láska) (Havránková)
  • 1971 Romeo a Julie na konci listopadu
  • 1970 Radúz a Mahulena (Nyola)
  • 1969 Popelka (macecha Popelky)
  • 1966 Lidé z maringotek (Gruzínka)
  • 1966 Kdo chce zabít Jessii? (doc. Beránková)
  • 1966 Návrat ztraceného syna režie Evald Schorm – Olga)
  • 1963 Ikarie XB-1 režie Jindřich Polák – Nina Kirová)
  • 1962 Malý Bobeš ve městě režie Jan Valášek – Bobešova matka)
  • 1962 Dva z onoho světa režie Miloš Makovec – Alina Fořtová)
  • 1962 Život bez kytary režie Jiří Hanibal – Petráková)
  • 1961 Turista (FAMU) (Věra)
  • 1961 Každá koruna dobrá (žena v ložnici)
  • 1961 Malý Bobeš režie Jan Valášek – Bobešova matka)
  • 1960 Tři tuny prachu (Zástěrová)
  • 1960 Lidé jako ty (Mudr. Rudolfová)
  • 1960 Černá sobota (Věra Rezková)
  • 1959 Ošklivá slečna (Hana Kalvodová)
  • 1958 Zde jsou lvi (Vilma)
  • 1957 Malí medvědáři ( Burešová)
  • 1957 Florenc 13.30 ( Veselá)
  • 1956 Labakan (sultánka Ziraida)
  • 1954 Nejlepší člověk (Malvína Kolenatá)
  • 1953 Měsíc nad řekou (Slávka Hlubinová)
  • 1953 Přicházejí ze tmy (Růžena Junková)
  • 1952 Akce B (Polana)
  • 1951 Mikoláš Aleš (Marina)
  • 1950 V trestném území (snoubenka)
  • 1948 Kariéra (Hermína)
  • 1948 Ves v pohraničí (číšnice)
  • 1948 Dvaasedmdesátka (Marta Krulišová)
  • 1947 Muzikant (Fanka)
  • 1947 Bílá tma (Helena)
  • 1946 Lavina (Bendová)
  • 1946 Průlom (hostinská)
  • 1945 Černí myslivci (Žofka)
  • 1945 Třináctý revír (tanečnice Fróny)
  • 1944 Skalní plemeno (Anka Halíková)
  • 1944 Počestné paní pardubické (konšelova dcera)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky