a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Merunková Růžena

Jméno: Merunková Růžena
Datum narození: 21.3.1940
Místo narození: Lysá nad Labem, ČR


Životopis

Růžená Merunková je česká herečka, manželka herce a malíře Miloše Hlavici, matka herečky Anny Bendové.

Po absolutoriu nymburského gymnázia studovala na pražské DAMU nejprve hrála ve Východočeském divadle v Pardubicích, později přešla do pražského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého na Smíchově (dnes zde sídlí Švandovo divadlo). Jedná se, mimo jiné, o výbornou recitátorku, dabérku a rozhlasovou herečku.

Setkali jsme se s ní v desítkách filmových a divadelních rolí. Mezi asi nejznámější patří filmy Tři chlapi v chalupě (1963), Láska jako trám (1967), Všichni dobří rodáci (1968), Popelka (1969), Bambinot (1983), Hodina obrany (1991), Poe a vražda krásné dívky (1996), Dcera národa (1990) či Ideální manžel (2003).

Filmografie

  • 2003 PF 77
  • 2001 Ideální manžel
  • 1998 Tajemství mořské panny
  • 1997 Rumplcimprcampr
  • 1996 Poe a vražda krásné dívky
  • 1995 Rukama nevinnosti
  • 1993 Dick Whittington
  • 1991 Hodina obrany
  • 1991 Láska zlatnice Leonetty
  • 1990 Pernikářka a větrný mládenec
  • 1990 Maryša
  • 1990 Dcera národa
  • 1985 O Honzovi a princezně Dorince
  • 1985 Perly a růže
  • 1985 Veronika
  • 1984 Bambinot
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět
  • 1981 Královna bludiček
  • 1977 Hodina pravdy
  • 1977 Žena za pultem
  • 1975 Dopisy Uljanových
  • 1974 Noc oranžových ohňů
  • 1972 Hráč
  • 1972 Román lásky a cti
  • 1972 Jak Anče s komtesou k modrému z nebe přišly
  • 1972 Pohádkový zeměpis
  • 1970 Manon Lescaut
  • 1969 Popelka
  • 1968 Všichni dobří rodáci
  • 1968 Jak se Mette chtěla stát královnou
  • 1967 Láska jako trám
  • 1963 Čas jeřabin
  • 1963 Tři chlapi v chalupě
  • 1961 Florián
  • 1961 Chvíle rozhodnutí
  • 1961 Okamžik, spojím!
  • 1960 Lidé jako ty
  • 1960 Žalobníci

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky