a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Motlová Marie

Jméno: Motlová Marie
Datum narození: 1.5.1918
Místo narození: Bor u Tachova


Životopis

Marie Motlová byla česká herečka, známá především z filmové trilogie Jaroslava Papouška o rodině Homolkových a ze seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města.

Marie Motlová tíhla k herectví už od dětství, když sledovala ochotnická představení, v nichž hrály její tety. Později zajížděla na představení do profesionálního divadla v Plzni, ale vystudovala zdravotnickou školu a začala pracovat jako zdravotní sestra.

Touha stát se herečkou však zvítězila a za války v Praze studovala konzervatoř, kterou absolvovala roku 1943. Současně už hrála v málo známém Divadélku ve Smetanově muzeu. Po okupaci přešla do divadla D 34 a hrála i v Honzlově Studiu v Národním divadle. Většinu hereckého života však strávila mimo Prahu, v oblastním divadle v Mladé Boleslavi a v letech 1966 - 1979 byla členkou Divadla Jaroslava Průchy v Kladně. Externě působila jako rozhlasová hlasatelka. Roku 1979 odešla do důchodu.

S filmem začínala velmi pozdě, povšiml si jí režisér Jaroslav Papoušek, který jí nabídl roli bábinky Homolkové ve filmu Ecce homo Homolka, který měl ještě dvě pokračování. Stala se pak ve filmu představitelkou starších obyčejných žen, poslední roli měla ve filmu Všichni musí být v pyžamu v roce 1984. Televizním divákům zůstává v paměti její kouzelná stará slečna Ema, která posluhuje doktoru Sovovi v podání Ladislava Chudíka.

Zemřela v Praze, dne 26. srpna 1985, ve věku pouhých sedmašedesáti let.

Filmografie

  • 1985 Bylo nás šest
  • 1985 Pusu, pusu, pusu!
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1982 Doktor z vejminku
  • 1981 Evžen mezi námi
  • 1981 Zralé víno
  • 1980 Ja milujem, ty miluješ
  • 1979 Koncert na konci léta
  • 1979 Plechová kavalérie
  • 1978 Čekání na déšť
  • 1978 Já už budu hodný dědečku!
  • 1978 Sólo pro starou dámu
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Ráno budeme moudřejší
  • 1977 Všichni proti všem
  • 1977 Zlaté rybky
  • 1977 Žena za pultem
  • 1976 Bouřlivé víno
  • 1976 Dobrý den, město
  • 1976 Kateřina zlé pověsti
  • 1976 Konečně si rozumíme
  • 1976 Marečku, podejte mi pero!
  • 1976 Náš dědek Josef
  • 1976 Růžové sny
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
  • 1975 Dva muži hlásí příchod
  • 1975 Zrcadlo pro Kristýnu
  • 1974 Motiv pro vraždu
  • 1974 Osud jménem Kamila
  • 1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
  • 1974 Velké trápení
  • 1973 Kamarádi
  • 1973 Tři nevinní
  • 1973 Zlatovláska
  • 1972 Homolka a tobolka
  • 1971 Pět mužů a jedno srdce
  • 1971 Petrolejové lampy
  • 1970 Hogo fogo Homolka
  • 1970 Takže ahoj
  • 1969 Ecce homo Homolka
  • 1969 Smuteční slavnost

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky