a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Májová Stella

Jméno: Májová Stella
Datum narození: 19.7.1923
Místo narození: Havlíčkův Brod, ČR


Životopis

Stella Májová, původním jménem Stella Weingärtnerová (* 19. července 1923 v Havlíčkově Brodě) je česká herečka, operetní a muzikálová zpěvačka. Mezi její nejznámější filmové role patří role princezny Zpěvanky z filmové pohádky Byl jednou jeden král. Její bratr Jiří Weingärtner působil jako operní pěvec v olomoucké opeře. Na divadle působila v divadelní společnosti Oldřicha Nového, od roku 1958 až do roku 1991 hrála ve Werichově Divadle ABC, několik let také zpívala v nuselském hudebním divadle Na Fidlovačce. Od 90. let 20. století žila se svojí rodinou v americkém městečku Falbrook v Kalifornii.

V roce 2001 získala Cenu Masarykovy akademie umění. V roce 2003 pak vydala ve spolupráci s Věnceslavou Dezortovou svou memoárovou knihu "Kam až mě osud zavál".

Stella Májová zemřela po krátké nemoci, 5. listopadu 2009, v nemocnici ve městě Falbrook, kde je spolu se svým manželem také pohřbena.

Filmografie

  • 1987 Přátelé Bermudského trojúhelníku
  • 1983 O velkém nosu
  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1981 V podstatě jsme normální
  • 1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Lidé z metra
  • 1973 Bratranec Pons
  • 1970 Pane, vy jste vdova!
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
  • 1959 Princezna se zlatou hvězdou
  • 1958 Muž mnoha tváří
  • 1957 Přítel lhář
  • 1955 Anděl na horách
  • 1955 Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
  • 1954 Byl jednou jeden král...
  • 1954 Stříbrný vítr
  • 1943 Žíznivé mládí
  • 1942 Barbora Hlavsová
  • 1942 Kníže Václav
  • 1940 Artur a Leontýna
  • 1940 Pro kamaráda
  • 1940 Prosím, pane profesore!
  • 1939 Příklady táhnou
  • 1939 Studujeme za školou

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky