a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Nasková Růžena

Jméno: Nasková Růžena
Datum narození: 28.11.1884
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Růžena Nasková, vlastním jménem Růžena Nosková byla významná česká herečka, sestra české spisovatelky Heleny Malířové. Provdala se za malíře Františka X. Naskeho.

Narodila se v Praze v měšťanské rodině magistrátního úředníka. Od mládí toužila hrát divadlo, ale rodiče si to nepřáli. Tajně si sama pro sebe recitovala poezii a také hodně četla. Až po otcově smrti začala studovat zpěv a brala hodiny herectví u Otýlie Sklenářové-Malé. Od mládí však měla potíže kvůli své tělesné výšce i své robustní postavě. V letech 1904 až 1907 vystupovala ve slovinském divadle v Lublani přičemž v létě v době divadelních prázdnin hrála v Praze na periferních scénách a literárních kabaretech. od roku 1907 až do roku 1948 byla členkou souboru Národního divadla v Praze. Pohostinsky ale stále vystupovala i s ochotníky, kde hrála až do roku 1944. V roce 1948 kvůli onemocnění přestala hrát úplně, do důchodu odešla definitivně v roce 1955. Zpočátku byla dost ovlivněna dobovými trendy tzv. realistického herectví, kdy rozvíjela především kulturu herecké řeči. Hrála role tragické i komické, především jí vyhovovaly role aristokratických žen, kde vynikla její mohutná postava, efektní zjev i přirozená noblesa. Postupně si vytvořila image hrdinských matek a velice moudrých žen. Ve filmu se poprvé objevila už v roce 1915, ale její systematická práce v kinematografii započala až v roce 1930. Zde vytvářela rázovité postavy moudrých a rozšafných babiček, maminek, tetiček a starších žen vůbec. Po válce namluvila také text k několika filmovým pohádkám. Její vysoká kultura herecké řeči jí přímo předurčovala v práci v Československém rozhlase, kde působila především jakožto recitátorka či kultivovaná čtenářka děl především českých národních klasiků. Nesmrtelným se stal také přednes mnoha českých národních pohádek pro děti. V roce 1941 vydala svoji vzpomínkovou knihu Jak šel život, není také příliš známo, že je také autorkou několika šansonů.

Růžena Nasková zemřela 17. června 1960 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti šesti let.

Filmografie

  • 1955 Vodník
  • 1953 O kohoutkovi a slepičce
  • 1953 Jak stařeček měnil, až vyměnil
  • 1952 Staré pověsti české
  • 1948 Léto (slečna Růženka)
  • 1944 U pěti veverek (Betty Mráčková)
  • 1943 Tanečnice (matka)
  • 1942 Karel a já (paní Jandová)
  • 1941 Tetička (teta Berta)
  • 1941 Paličova dcera (Šestáková)
  • 1940 Pelikán má alibi (teta Klára)
  • 1940 Konečně sami (paní Hábová)
  • 1939 Kouzelný dům (Vilma Balvínová)
  • 1939 Příklady táhnou (Bártlová)
  • 1938 Pod jednou střechou (babička Pavlásková)
  • 1937 Kvočna (Anna Svojanová)
  • 1915 Ahasver (malířka Sidonie Pimzlíková)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky