a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Nedošinská Antonie

Jméno: Nedošinská Antonie
Datum narození: 26.6.1885
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Antonie Nedošinská, rozená Antonie Valečková byla česká herečka.

Narodila se v Praze, nejprve se začala učit švadlenou, ale již tehdy hrála ochotnicky divadlo a navštěvovala soukromě herecké kurzy u Karla Želenského. Profesionálně začínala hrát s kočovnými hereckými společnostmi a to i přes nevůli jejích rodičů. Později se provdala za herce Jiřího Nedošínského, s nímž se vrátila do Prahy a stala se členkou smíchovského Švandova divadla. Od roku 1928 až do roku 1940 byla členkou Národního divadla v Praze. Zde ztvárnila celou řadu krásných charakterních rolí. Největší slávu jí však přinesl až film, od roku 1916 si zahrála nejprve v 38 němých filmech, už v nich se stala výraznou představitelkou bodrých žen z lidu, citlivých a dobrosrdečných maminek. Byla velice oblíbená pro svůj neokázalý civilní herecký projev. Největší slávu jí však zajistily snímky, kde byl jejím hereckým partnerem Theodor Pištěk, ve většině filmů spolu hráli manžele. Stali se tak vlastně historicky prvním slavným filmovým párem našeho filmu. Kromě této herecké polohy se však dokázala dobře uplatnit v rolích dramatických a psychologicky komplikovaných, uměla hrát i zlé a nesnášenlivé ženy. Za svůj život si zahrála bezmála ve stovce českých filmů, v roce 1946 dokonce obdržela čestný titul Průkopnice českého filmu, jíž zůstala bezesporu až do dnešních dob.

Antonie Nedošinská zemřela 17. července 1950 v Poděbradech ve věku šedesáti pěti let.

Filmografie

  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1941 Nebe a dudy
  • 1941 Pražský flamendr
  • 1940 Dceruška k pohledání
  • 1940 Madla zpívá Evropě
  • 1940 Okénko do nebe
  • 1940 Panna
  • 1940 Poslední Podskalák
  • 1940 Za tichých nocí
  • 1939 Dědečkem proti své vůli
  • 1939 Dívka v modrém
  • 1939 Dobře situovaný pán
  • 1939 Lízino štěstí
  • 1939 Ohnivé léto
  • 1938 Cech panen kutnohorských
  • 1938 Klapzubova XI.
  • 1938 Včera neděle byla
  • 1937 Děvčátko z venkova
  • 1937 Děvče za výkladem
  • 1937 Falešná kočička
  • 1937 Kariéra matky Lízalky
  • 1937 Kvočna
  • 1937 Naši furianti
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara
  • 1937 Vdovička spadlá s nebe
  • 1937 Výdělečné ženy
  • 1936 Divoch
  • 1936 Irčin románek
  • 1936 Velbloud uchem jehly
  • 1936 Vojnarka
  • 1935 Barbora řádí
  • 1935 Jedna z milionu
  • 1935 První políbení
  • 1935 Studentská máma
  • 1935 Vdavky Nanynky Kulichovy
  • 1934 Dokud máš maminku
  • 1934 Matka Kráčmerka
  • 1934 Na růžích ustláno
  • 1934 Pokušení paní Antonie
  • 1934 Zlatá Kateřina
  • 1933 Dům na předměstí
  • 1933 Její lékař
  • 1933 Madla z cihelny
  • 1933 Okénko
  • 1933 Strýček z Ameriky
  • 1933 U snědeného krámu
  • 1932 Kantor Ideál
  • 1932 Pepina Rejholcová
  • 1931 Dobrý voják Švejk
  • 1931 Třetí rota
  • 1930 Fidlovačka
  • 1930 Tonka Šibenice
  • 1930 Utrpení šedé sestry
  • 1929 Andělíčkářka
  • 1929 Hanka a Jindra
  • 1929 Chudá holka
  • 1929 Pasák holek
  • 1929 Tchán Kondelík a zeť Vejvara
  • 1928 Dva pekelné dny
  • 1928 Filosofka Mája
  • 1928 Haničko, co s tebou bude?
  • 1928 Kainovo znamení
  • 1928 Mlynář a jeho dítě
  • 1928 Podskalák
  • 1928 Veterán Votruba
  • 1928 Z lásky
  • 1928 Známosti z ulice
  • 1927 Paní Katynka z Vaječného trhu
  • 1927 Pražské děti
  • 1927 V panském stavu
  • 1926 Aničko, vrať se!
  • 1926 Bludné duše
  • 1926 Dar svatební noci
  • 1926 Dobrý voják Švejk
  • 1926 Falešná kočička aneb Když si žena umíní
  • 1926 Na letním bytě
  • 1926 Otec Kondelík a ženich Vejvara I.
  • 1926 Otec Kondelík a ženich Vejvara II.
  • 1926 Pantáta Bezoušek
  • 1926 Příběh jednoho dne
  • 1926 Švejk na frontě
  • 1926 Švejk v ruském zajetí
  • 1925 Do panského stavu
  • 1925 Lucerna
  • 1925 Vdavky Nanynky Kulichovy
  • 1924 Chyťte ho!
  • 1923 Paličova dcera
  • 1921 Děti osudu
  • 1921 Děvčata, vdávejte se!
  • 1920 Zlatá žena
  • 1918 Princezna z chalupy
  • 1916 Zlaté srdéčko

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky