a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Novotná Jarmila

Jméno: Novotná Jarmila
Datum narození: 23.9.1907
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jarmila Novotná se narodila v Praze v rodině krejčího, svoji uměleckou dráhu zahájila v roce 1925 jako elévka Národního divadla, vystupovala i v kabaretech, hrála též v operetách, vystupovala v českých filmech. Hrála též v operních představeních, která byla občas pořádána ve Vinohradském divadle. Posléze odešla hrát do Milána. V roce 1929 vystupovala v Neapoli, v roce 1933 v Berlíně, v témže roce nastupuje angažmá do Vídně, kde působila až do roku 1938. Přesto často hostovala nejen doma v Československu, ale i v Paříži či v Londýně. V roce 1939 odešla emigrovala i s rodinou do USA. Nahrávala též často na gramofonové desky.

Po několik měsíců byla také žačkou Emy Destinové, poté dva roky studovala zpěv u Hilberta Vávry, od roku 1925 také další studium zpěvu v Miláně u Quarnieriho. Od roku 1935 až do roku 1956 vystupovala v newyorské metropolitní opeře jako sólistka. V roce 1946 navštívila poválečné Československo, které zahájila slavnostním koncertem v Národním divadle, do vlasti se pak vrátila ještě v roce 1947, kdy zde absolvovala koncertní turné.

V roce 1947 také hrála v protiválečném americko-švýcarském (režie Fred Zinneman), ve Švýcarsku a Německu natáčeném, filmu Poznamenaní, který byl posléze nominován na Oscara. Ve filmu hrála matku, která hledá svého syna ztraceného během Druhé světové války. Dětskou roli jejího syna zde ztvárnil český chlapec Ivan Jandl, který za svoji roli v tomto filmu získal filmového Oscara.

Od roku 1982 ještě několikrát navštívila vlast, na sklonku života napsala vzpomínkovou knihu Byla jsem šťastná.

K zajímavostem, které se týkají herečky Jarmily Novotné můžeme zmínit to, že je po ní pojmenována planetka (5897) Novotná. V Národním divadle v Praze byla v roce 1997 instalována její busta. V roce 2007 Česká národní banka vydala ku příležitosti jejích nedožitých 100. narozenin stříbrnou pamětní minci v hodnotě 200,- Kč s jejím portrétem. Po Jarmile Novotné je pojmenována jedna z cen na mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Jarmila Novotná zemřela v New Yorku, ale je pochována spolu se svým milovaným manželem Jiřím Daubkem ve své milované Litni u Berouna v rodinné hrobce šlechtického rodu Daubků.

Filmografie

  •  1955 Great Waltz, The 
  •  1952 Omnibus 
  •  1951 Hallmark Hall of Fame 
  •  1950 Great Caruso, The
  •  1948 Poznamenaní
  •  1936 Last Waltz, The
  •  1936 Dernière valse, La
  •  1935 Kozák a slavík
  •  1934 Frasquita
  •  1933 Skřivánčí píseň
  •  1933 Noc velké lásky
  •  1932 Verkaufte Braut, Die
  •  1931 Žebravý student
  •  1930 Požár v opeře
  •  1925 Vyznavači slunce

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky