a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Patrasová Dagmar

Jméno: Patrasová Dagmar
Datum narození: 7.4.1956
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Dagmar Patrasová českými dětmi též přezdívaná Dáda je česká herečka, zpěvačka a moderátorka. Její manželem je hudebník Felix Slováček. Má syna Felixe a mladší dceru Aničku.

Začátkem osmdesátých let se začala prosazovat jako zpěvačka a objevila se v televizním pořadu Sejdeme se na výsluní, kde si zazpívala duet s Felixem Slováčkem, špičkovým klarinetistou. A toho právě napadlo, aby Dáda natočila album dětských písniček, to první se jmenovalo Pasu, pasu písničky a prodalo se jej více než půl milionu kusů. Toto album udělalo z herečky zpěvačku písniček pro děti a tímto směrem se začala ubírat celá její další umělecká cesta.

V roce 1987 Dáda odchází ze Semaforu, protože tu pro ni nejsou role a naplno se věnuje dětským pořadům. Moderuje Studio Kamarád, na kterém se současně podílí autorsky, cvičí s dětmi, zpívá, hraje v pohádkách. Po zrušení Studia Kamarád moderuje na OK3 a pak na TV Premiéra Baby studio, ve druhé polovině devadesátých let pak na ČT Kuřátka a Kouzelnou školku. Jezdí na turné, natáčí videokazety a otvírá v Kulturním centru Novodvorská Baby studio, kam si děti mohou přijít jen tak zahrát a nebo se tu pravidelně věnovat různým uměleckým činnostem. Koncem devadesátých let začíná Dáda vydávat časopis, který se jmenuje jako ona. Současně s jejími deskami a videokazetami vycházejí knížky pro děti od Ondřeje Suchého, které na její hudební počiny navazují.

 

 

Filmografie

  • 2008 Burianův den žen s Dádou Patrasovou
  • 2006 Letiště
  • 2004 Choking Hazard
  • 1990 Arabela se vrací
  • 1990 Jehlice sluneční paní
  • 1990 O Janovi a podivuhodném příteli
  • 1989 Strom pohádek: Dobro a zlo
  • 1989 Strom pohádek: Pasáček a císařova dcera
  • 1988 Anděl svádí ďábla
  • 1988 Pan Tau
  • 1988 Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče
  • 1988 Třetí táta
  • 1988 Útěk ze seriálu
  • 1987 Ohnivé ženy mezi námi
  • 1987 Strom pohádek
  • 1986 Jak se mele babí hněv
  • 1986 O princezně, která ráčkovala
  • 1985 Besuch bei Van Gogh
  • 1985 Sedmipírek
  • 1985 Slunečnice
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1984 Čertův švagr
  • 1984 Koloběžka první
  • 1984 Lucie, postrach ulice
  • 1983 Návštěvníci
  • 1982 Hotel Polan und seine Gäste
  • 1982 Jehla
  • 1982 Šílený kankán
  • 1981 V podstatě jsme normální
  • 1980 Arabela
  • 1980 Lucie, postrach ulice
  • 1980 Trhák
  • 1980 Vrchní, prchni!
  • 1979 Smrt stopařek
  • 1978 Poplach v oblacích
  • 1977 Pan Tau - Lov na slona
  • 1977 Pan Tau - Poplach v oblacích
  • 1977 Šestapadesát neomluvených hodin
  • 1976 Malá mořská víla
  • 1976 Odysseus a hvězdy
  • 1975 Holka na zabití
  • 1975 Město nic neví
  • 1975 Můj brácha má prima bráchu
  • 1974 Poslední ples na rožnovské plovárně
  • 1973 Třicet panen a Pythagoras
  • 1969 Pan Tau

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky