a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Bittová Iva

Jméno: Bittová Iva
Datum narození: 22.7.1958
Místo narození: Bruntál, ČR


Životopis

Iva Bittová je česká zpěvačka, houslistka a herečka. Patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní hudební scény. Je sestrou zpěvačky Idy Kelarové.

Vystudovala hudebně dramatický obor na konzervatoři v Brně, zpěv a houslovou hru. Vedle toho spolupracovala jako zpěvačka s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Od roku 1978 byla členkou Divadla na provázku (dnes Husa na provázku), kde na sebe upozornila rolí Eržiky ve hře Balada pro banditu. Od roku 1984 vystupovala jako zpěvačka a houslistka s vlastními písněmi na lidové texty, také se známou brněnskou formací Dunaj a později se Škampovým kvartetem. Ve spolupráci se skladatelem a bubeníkem Pavlem Fajtem dosáhla mnoha úspěchů na evropských scénách progresivní hudby.

Rozsah jejích aktivit je pozoruhodný – v hudbě od vlastních interpretací lidových písní přes experimentální jazz, rock až po houslové aplikace skladeb vážné hudby a operní zpěv. V roce 2004 účinkovala v newyorské Carnegie Hall v roli Elvíry v Mozartově opeře Don Giovanni. Na tuto spolupráci pak navázala několika koncerty s tamní formací Bang On A Can All Stars, které vyvrcholily vydáním alba Elida. Účastní se též nejrůznějších projektů performativního zaměření, programů pro děti, atd

Ve filmu se objevila poprvé v 18 letech v Růžových snech, poté si zahrála ve filmech Balada pro banditu (1978), Želary (2003), který byl nominován na oskara, a též ve filmu Tajnosti, kde ztvárnila ženu, která během jednoho dne změní od základu svůj život.

Filmografie

  • 2007 Tajnosti       
  • 2003 Želary       
  • 1991 Neha       
  • 1988 Mikola a Mikolko       
  • 1984 Zelený ptáček       
  • 1982 Únos Moravanky  
  • 1979 Zápisník zmizelého
  • 1979 Kdo chytá štěstí za pačesy     
  • 1978 Balada pro banditu       
  • 1977 Jak se budí princezny 
  • 1977 Jablko a jeho strom     
  • 1976 Růžové sny       
  • 1976 Ostrov stříbrných volavek       
  • 1976 Die Insel der Silberreiher       

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky