a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Pokorná Tereza

Jméno: Pokorná Tereza
Datum narození: 10.5.1960
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Tereza Pokorná, rodným jménem Terezie Pokorná, provdaná Terezie Herzová, uměleckým jménem Tereza Pokorná-Herz je česká herečka a tanečnice, manželka režiséra Juraje Herze. V roce 1979 debutovala coby studentka tanečního oddělení pražské konzervatoře ve známém poeticko-psychologickém filmu režiséra Karla Kachyni Lásky mezi kapkami deště, čímž vstopila do povědomí nejen českých diváků ale i režisérů. Její drobná postava, a někdejší útlý, jemný a něžný dívčí profil vedl později k tomu, že se stala jednou z hereckých představitelek českých televizních princezen. Po šest let působila coby tanečnice a sólistka baletu v pražské Laterně magice. V roce 1985 ji režisér Juraj Herz obsadil do jím natáčeného západoněmeckého filmu Galoše štěstí. V roce 1987 už se svým manželem Jurajem Herzem odešla z Československa do Spolkové republiky Německo. V Německu si zahrála, mimo jiné, také se Ctiborem Turbou, působila zde i jako asistentka režie a vykonávala zde i další filmové profese. Po sametové revoluci se vrátila zpoět do Čech, společně s manželem od 90. let střídavě působí v Německu a v České republice.

Filmografie

  • 2004  Tajné sny
  • 1993 Císařovy nové šaty
  • 1993 Hloupá Augustina
  • 1989 Velká kočičí pohádka
  • 1987 Gagman
  • 1987 Uloupené dětství
  • 1986 Kouzelné galoše
  • 1986 Život a smrt malíře Petra Jana B.
  • 1984 Amadeus
  • 1984 Poslední mejdan
  • 1984 Povídky malostranské: Hastrman
  • 1984 Šach mat
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1983 Výlet do mladosti
  • 1982 Jak Jaromil ke štěstí přišel
  • 1981 Plavčík a Vratko / Tři zlaté vlasy děda Vševěda
  • 1980 Pohádka z šafránové louky
  • 1980 Útěky domů
  • 1979 Bílá kočička
  • 1979 Hon na kočku
  • 1979 Lásky mezi kapkami deště
  • 1978 Radost až do rána
  • 1977 Hop - a je tu lidoop

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky