a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Preissová Jana

Jméno: Preissová Jana
Datum narození: 7.2.1948
Místo narození: Plzeň, ČR


Životopis

Jana Preissová, rozená Jana Drchalová, je česká herečka.

Narodila se roku 1948 v Plzni. Roku 1970 vystudovala herectví na pražském DAMU. Poté působila 20 let v Divadle Na zábradlí v Praze (1970–1990), kde si zahrála např. Mášu ve Třech sestrách nebo Elvíru v Donu Juanovi. Po roce 1990 začala hrát v Národním divadle v Praze. Objevila se ve hrách Komedie omylů jako Emilie, Marie Stuartovna jako Marie Stuartovna, Eldorado jako Greta či Cymbelín jako královna. Vyučovala několik let na Pražské konzervatoři, kde mezi její žáky patřili například Kateřina Winterová či Zuzana Vejvodová.

Je manželkou herce Viktora Preisse a mají syna Martina Preisse, který se také věnuje herectví.

Filmografie

  • 2005 Dobrá čtvrť (třídní profesorka Svobodová)
  • 1996 Draculův švagr (6. Břitva - Marie)
  • 1995 O moudré Sorfarině
  • 1994 Řád (matka představená)
  • 1992 Náhrdelník
  • 1991 Tajemství
  • 1991 Ten lokaj
  • 1988 Putování po Blažených ostrovech
  • 1984 My všichni školou povinní (Povejšová)
  • 1983 Modré z nebe (maminka Tomáše)
  • 1979 Julek (Marie Fučíková)
  • 1978 Jak dostat tatínka do polepšovny (Anna)
  • 1977 Příběh lásky a cti (Anna Holinová)
  • 1977 Jak vytrhnout velrybě stoličku (Anna)
  • 1976 Holka modrooká
  • 1974 Pavlínka (matka)
  • 1973 Tajemství zlatého Buddhy (Albína)
  • 1972 Svatba bez prstýnku (Alena)
  • 1971 Slaměný klobouk (služebná Virginie)
  • 1970 Velká neznámá (1. Přejetá dívka - Marta)
  • 1968 Zločin v šantánu (Lilly)
  • 1967 Rozmarné léto (Anna)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky