a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Rosůlková Marie

Jméno: Rosůlková Marie
Datum narození: 17.12.1901
Místo narození: Plzeň, ČR


Životopis

Marie Rosůlková byla česká herečka. V divedle začala hrát v 19 letech a přestala až v roce 1993 kdy zemřela, tehdy ji bylo 91 let.

Vystudovala školu pro bankovní úřednice. Po škole krátce jako úřednice pracovala v Plzeňské bance.

Hraní ji ale vždy přitahovalo a po tom co se soukromě školila u slavné Marie Laudové- Hořicové nastoupila do Plzeňského divadla.

V konkurzu uspěla a tak od roku 1921 hrála divadlo profesionálně v Plzni, Českých Budějovicích a v Brněnském divadle Bez zábradlí. Od počátku hrála spíše role paniček a zkušených žen než mladých naivek (Frank Wedekind: Lulu, České Budějovice, 1924, role a roličky ve hrách Přednosta stanice, U snědeného krámu a mnoha dalších).

V letech 1934–49 působila v Divadle V. Buriana, od roku 1950 do roku 1982 stála na prknech Městských divadel pražských. Dostávala zde spíše charakterní role, jež tu a tam obohacovala svým sklonem k laskavé parodii (španělská královna Marie Luisa, Frank Tetauer: Don Manuel a Marie Luisa).

V roce 1960 vytvořila postavu italské matrony Filumeny Marturano ve stejnojmenné komedii Eduarda De Filipa. Ve stáří se dočkala i v divadle své vskutku životní role v postavě výstřední, především však laskavé a moudré tulačky Maude, hlavní postavy divácky úspěšné komedie Harold a Maude (1976).

Filmoví diváci si ovšem Marii Rosůlkovovou pamatuji už jako dámu v letech, která ve filmu a televizi nepřekonatelně ztvárňovala role babiček všeho druhu. Největší slávy dosáhla asi jako popletená babička pišící detektivky v divácky oblíbeném seriálu Taková normální rodinka (1971). Druhou její slavnou rolí byla paní Harringtonová, která v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (1970) neustále přinášela čisté ručníky a mýdla a k tomu s pohoršením počítala mrtvoly. Gangsterů se pak ptala, který z nich je Gogo.

Svého manžela, herce Jarmila Škrdlanta potkala při svém prvním divadelním angažmá v Plzni. Manželství ovšem trvalo jen krátkou dobu. Nepřekonatelnou překážkou byla Škrdlantova žárlivost na herecké úspěchy své manželky. Obzvláště pak nabídka na angažmá v národním divadle kde o něj nestáli.

Filmografie

  • 1989 Utopím si ho sám
  • 1988 Nefňukej, veverko!
  • 1988 Veverka a kouzelná mušle
  • 1987 Křeček v noční košili
  • 1986 Můj hříšný muž
  • 1986 Není sirotek jako sirotek
  • 1986 Sardinky aneb Život jedné rodinky
  • 1984 Bambinot!!
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1984 Létající Čestmír
  • 1984 Oči pro pláč
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1984 Zločin v obrazárně
  • 1982 Odchod bez řádů
  • 1981 Konečná stanice
  • 1980 Jak napálit advokáta
  • 1979 Theodor Chindler
  • 1978 Od zítřka nečaruji
  • 1978 O statečné princezně Janě
  • 1977 Hop - a je tu lidoop
  • 1977 Jablíčko se dokoulelo
  • 1977 Já to tedy beru, šéfe…!
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
  • 1977 Uloupený smích
  • 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
  • 1976 Léto s kovbojem
  • 1975 Malá mořská víla
  • 1975 Recepty doktora Kudrny
  • 1974 Byl jednou jeden dům
  • 1974 Holky z porcelánu
  • 1973 Zlatovláska
  • 1972 Slečna Golem
  • 1972 Šest medvědů s Cibulkou
  • 1971 Petrolejové lampy
  • 1971 Taková normální rodinka
  • 1971 Touha Sherlocka Holmese
  • 1970 Čtyři vraždy stačí, drahoušku
  • 1970 Honba za filmovým námětem
  • 1969 Charleyova teta
  • 1968 Křesadlo
  • 1968 Spalovač mrtvol
  • 1967 Klec pro dva
  • 1967 Láska jako trám
  • 1967 Zločin a trik II.!!
  • 1967 Zločin lorda Savila
  • 1964 Komedie s Klikou
  • 1964 Máte doma lva?
  • 1958 O věcech nadpřirozených
  • 1949 Soudný den
  • 1941 Gabriela
  • 1940 Panna
  • 1940 Píseň lásky
  • 1940 Přítelkyně pana ministra
  • 1938 Vzhůru nohama
  • 1937 Poručík Alexander Rjepkin

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky