a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Rottrová Marie

Jméno: Rottrová Marie
Datum narození: 13.11.1941
Místo narození: Ostrava, ČR


Životopis

Marie Rottrová je česká zpěvačka, pianistka, hudební skladatelka a textařka.

Narodila se do chudé rodiny ovšem hudebně založené rodiny. Její matka byla operní pěvkyně, otec varhaník a sbormistr. Vystudovala 11 leté gymnázium v Bohumíně. Po stření škole nastoupila jako úřednice do ostravské pobočky Československé státní spořitelny. Její pěvecká kariéra odstartovala v roce 1960. Tehdy se v doprovodu orchestru Gustava Broma v Ostravě zůčastnila talentové pěvecké soutěže a na jejím základě byla pozvána do tehdejší Československé televize. V pořadu "Poprvé před kamerou" zvítězila.

V letech 1965 až 1966 vystupovala s Ostravsku rockovou kapelou Majestic, později zpívala se skupinou Majestic. V roce 1969 se stala zpěvačkou skupiny Flamingo (později Plameňáci) a s tou taky natočila svou první gramofonovou desku (1970). Byla vydána i exportní verze tohoto prvního alba pod názvem This Is Our Soul. O tom, že se jednalo o úspěšný profesní start svědčí i to, že začala aktivně spolupracovat prakticky se všemi velkými tanečními orchestry oné doby. Od té doby se o Marii Rotrové začíná mluvit jako o Soul lady, jelikož se zpěvákem Petrem Němcem zpívala převážně pávě tento repertoár.

Měla štěstí na textaře, kteří ji dokázali napsat velice krásné písňové texty. Především se jednalo o paní Jiřinu Fikejzovou, později též o Jaroslava Wykrenta a Jaromíra Nohavicu. Dobře otextované písničky a pečlivost při svých veřejných vystoupeních následně způsobily, že paní si Marie Rottrová vytvořila image velice milé, příjemné a neustále optimisticky naladěné ženy. Spolu s koncertním šňůrami se dostavilo i časté vystupování v Československé televizi, kde jí (zejména v ostravském televizním studiu) dávali hodně času i prostoru. Kromě slovenského muzikálového filmu Neberte nám princeznú se stal velmi úspěšným a populárním především televizní pořad Divadélko pod věží, který měl 22 dílů a kam si paní Marie Rottrová zvala velmi atraktivní hosty. Vystupovali zde, mimo jiné, třeba Karel Gott, Pavel Bobek či Jiří Bartoška. S některými z nich natočila i několik písňových duetů.


Po celou dobu odolávala nabídkám na přesídlení do Prahy a až do roku 1985 zůstávala věrná rodné Ostravě. icméně koncem 80. let se dostavily i první osobní a zdravotní problémy a umělecká kariéra druhdy tak úspěšné zpěvačky byla definitivně narušena i společenskými událostmi z listopadu 1989. Od roku 1985 žije v Praze, po druhém sňatku střídavě v Praze a v Německu. V poslední době úzce spolupracuje s Vítem Sázavským a Zdeňkem Vřeštálem ze skupiny Neřež. Z prvního manželství má dva dospělé syny, oba jsou úspěšnými hudebními skladateli.

Diskografie

Gramofonové desky

  • Flamengo - Supraphon 1970, pro distrubuci SSSR firma Melodia v licenci Supraphon
  • This Is Our Soul - Supraphon/Artia 1971
  • Marie Rottrová - Supraphon 1972
  • Plaměňáci a Marie Rottrová 75 - Supraphon 1976
  • Pěšky po dálnici - Supraphon 1977
  • Rhytm And Romance - Supraphon 1977
  • Ty kdo jdeš kolem - Supraphon 1980
  • Muž. č.1 - Supraphon 1981
  • Marie Rottrová vypravuje pohádky Františka Nepila - Supraphon 1982
  • Já a Ty - Supraphon 1983
  • 12 x Marie Rottrová - Supraphon 1985
  • Mezi námi - Supraphon 1986
  • Marie & spol. - Supraphon 1987
  • Soul Feeling - Supraphon 1988
  • Důvěrnosti - Supraphon 1989

CD

  • Chvíli můj, chvíli svůj - Monitor 1993
  • Jeřabiny - B & M Music 1995
  • Neberte nám princeznú - sountrack k filmu - BMB 2001
  • Ty kdo jdeš kolem - kompilace - Sony Music Bonton 2001
  • Podívej - BMG 2001
  • Všechno nejlepší - kompilace - Supraphon 2003

DVD

  • 2008 Tisíc tváří lásky - Supraphon

Mezi její nejznámnější písně patří Stím bláznem si nic nezačínej, Kůň bílý, Čím zvoní píseň má, Markéta, Řeka lásky, Měli jsme se potkat dřív, Ten vůz už jel, Skořápky ořechů, Řeka lásky, Lásko, Ty kdo jdeš kolem a Lásko voníš deštěm.

Filmografie

  • 2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
  • 1986 Plaváček
  • 1982 Zpěváci na kraji nemocnice
  • 1981 Neberte nám princeznú
  • 1979 Kam nikdo nesmí
  • 1978 Víno, vínko, vínečko

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky