a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Rázlová Regina

Jméno: Rázlová Regina
Datum narození: 16.7.1947
Místo narození: Brané nad Labem, ČR


Životopis

Regina Rázlová je česká herečka. Pochází z rodiny prvního předsedy vlády České socialistické republiky během sovětské okupace Ing. Stanislava Rázla. Vystudovala Střední průmyslovou školu filmovou v Čimelicích a herectví dále studovala na Divadelní a múzické akademii (DAMU) u profesora Miloše Nedbala.

Na filmovém plátně debutovala postavou moderní emancipované dívky v komedii Utrpení mladého Boháčka (1969). Větší postavy vytvořila ve filmech Tatínek na neděli (1971) a v detektivce Zatykač na královnu (1973). V sedmdesátých letech hrála především komediální role ve veselohrách Hodíme se k sobě, miláčku? (1974), Parta hic (1976), Žena pro tři muže (1979), Ten svetr si nesvlíkej (1980). Na začátku osmdesátých let nastala v její filmové kariéře dlouhá pauza. Její poslední filmovou rolí byla sociální pracovnice Zubatá v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja (1996).

Regina Rázlová (61) patřila v 70. letech k hojně obsazovaným herečkám českého filmu. Díky své přísné vizáži a výraznému hlasu byla často obsazována do záporných rolích v kriminálních filmech a seriálech. Mohli jste jí třeba vidět v několika epizodách seriálu Třicet případů majora Zemana, Panoptikum města pražského nebo v seriálu natočeném podle skutečných událostí Malý pitaval z velkého města, kde v jednom z dílů sehrála rafinovanou hysterickou vraždedkyni, která při výslechu dostane jeden ze svých záchvatů. Divákovi jde z jejího naturalistického hereckého umění až mráz po zádech.

Zlom v její kariéře nastal v devadesátých letech, kdy byla vyhozena z Národního divadla (údajně kvůli politické minulosti jejího otce). Po té se živila různě: prodávala chlebíčky či dělala uklízečku. Pak byla oslovena lidmi ze Skloexportu, kde zastávala pozici předsedkyně představenstva. V roce 1998 byla zadržena policií kvůli zneužití informací v obchodním styku a škodě za 400 miliónů korun. Podle obžaloby se tak měla podílet na tunelování firmy Skloexport. Strávila rok ve vazbě, za který v roce 2006 vysoudila u Evropského soudu na České republice odškodné. Soudní spor skončil v roce 2007 bez určení viníka. Dnes je invalidní důchodkyní. Již řadu let totiž trpí roztroušenou sklerózou. V současné době se Rázlová vzpamatovává z životní tragédie, která navždy poznamenala její osud. Věnuje se malování krajinek, vázání věnců a dalším drobným uměleckým činnostem, které však dělá pouze sobě pro radost. Vůbec neuvažuje o tom, že by se ještě vrátila na filmové plátno.

Filmografie

  • 1998 Zlatý copánek
  • 1996 Kolja
  • 1988 Putování po Blažených ostrovech
  • 1986 Panoptikum města pražského
  • 1986 Preceptor
  • 1985 Gobseck
  • 1985 Růžový Hubert
  • 1984 Berete se dobrovolně
  • 1984 Létající Čestmír
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1982 Dynastie Nováků
  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1982 Vyhnanství
  • 1981 Dlouhá bílá stopa
  • 1980 Dívka s mušlí
  • 1980 Italské jaro
  • 1980 Ten svetr si nesvlíkej
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Kamarátky
  • 1979 Kdo přichází před půlnocí
  • 1979 Žena pro tři muže
  • 1978 Pracka v láhvi
  • 1978 Skandál v Gri - Gri baru
  • 1978 Stíhán a podezřelý
  • 1977 Ikarův pád
  • 1976 Paleta lásky
  • 1976 Parta hic
  • 1975 Čenkovej deti
  • 1975 Horúčka
  • 1975 Nejmladší z rodu Hamrů
  • 1975 Sluníčko
  • 1975 Šepkajúci fantóm
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
  • 1974 Za volantem nepřítel
  • 1973 Zatykač na královnu
  • 1972 Tie malé výlety
  • 1971 Páni sa zabávajú
  • 1971 Pět mužů a jedno srdce
  • 1971 Tatínek na neděli
  • 1970 Alexandr Dumas starší
  • 1970 Lucie a zázraky
  • 1970 Na kolejích čeká vrah
  • 1969 Případ pro začínajícího kata
  • 1969 Utrpení mladého Boháčka
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
  • 1968 Svatební noc

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky