a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Růžičková Helena

Jméno: Růžičková Helena
Datum narození: 13.6.1936
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Helena Růžičková byla populární česká herečka, známá svou korpulentní postavou. Byla matkou herce Jiřího Růžičky, kterého přežila o 5 let a hrála s ním v několika oblíbených českých filmech. Narodila se 13.června 1936 ve 13 hodin a 35 minut . Tohle datum měla moc ráda . Byla na něj taky velmi pyšná . Její maminka se jmenovala Draga a tatínek Alois.

Když jí byly sotva tři poprvé přišla do baletní školy. Poté dostala roli v Deutsche Theater. V následujících letech z ní skutečně vyrůstala vynikající tanečnice, ale proud života se stočil jiným směrem.  Po národní škole přestoupila na Jiráskovo klasické gymnázium. Poté se dostává do osmiletky kterou zvládla v pohodě. Helena vystudovala obor zubní laborantky ale nikdy se tomuto povolání nevěnovala. Jejím snem bylo jít na DAMU. Komise ji nepřijala. Na příjmacích zkouškách potklala Jirku Růžičku, toho si vzala 23.července 1955. Za svědka jí šla kamarádka Jiřina Bohdalová. Pak se narodil syn Jirka. Helenin manžel dostal nabídku do divadla v Boleslavi. Helena zde v divadle našla práci jako choreografka.

Na začátku 70. let byla krátce v angažmá v Divadle Na zábradlí, ovšem po (dosud nevyjasněném) odchodu už nikdy žádnou stálou divadelní práci nepřijala. Do vzpomínek se ale dostala především díky hlavním rolím v úspěšných českých komediích. Nejvíce ji proslavila serie filmů o Homolkových a její role Heduš, Ecce homo Homolka (1969), Hogo fogo Homolka (1970) a Homolka a Tobolka (1972). Nezapomenutelná byla taky jako  Škopková ve filmech režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991). Svou poslední roli si zahrála ve filmu Kameňák 2 (2003 - Režisér Zdeněk Troška).
 
Poslední léta svého života bojovala s neutuchajicím optimismem se zákeřnou nemocí. Zemřela 4. ledna 2004. Bylo jí šedesát sedm.

Filmografie

  • 2004 Kameňák 2 (zelinářka)
  • 2001 Z pekla štěstí 2 (čarodějnice)
  • 1995 Hořké léto (teta Matylda)
  • 1993 Fontána pro Zuzanu 2. (mama Kami)
  • 1993 Přítelkyně z domu smutku
  • 1992 Trhala fialky dynamitem (Helena Karafiátová)
  • 1991 Slunce, seno, erotika (Škopková)
  • 1989 Dva lidi v ZOO (Burdová)
  • 1989 Slunce, seno a pár facek (Škopková)
  • 1987 O princezně Jasněnce a létajícím ševci (čarodějnice)
  • 1984 Vlak dětství a naděje (Anna Urbanová)
  • 1983 Slunce, seno, jahody (Škopková)
  • 1982 Příště budeme chytřejší, staroušku! (Julinka)
  • 1981 Monstrum z galaxie Arkana (teta Švarcová)
  • 1981 Mezi námi kluky (vrátná)
  • 1981 V podstatě jsme normální (Rabiňáková)
  • 1981 Tajemství hradu v Karpatech (zpěvačka)
  • 1981 Buldoci a třešně (cizinka)
  • 1980 Blázni, vodníci a podvodníci (paní kněžna)
  • 1980 Prázdniny pro psa (Krásová)
  • 1980 Trhák (vesničanka)
  • 1980 Co je doma, to se počítá, pánové... (uklízečka)
  • 1979 Modrá planeta
  • 1979 Kamarátky (Vondrová)
  • 1978 Od zítřka nečaruji
  • 1977 O moravské zemi (Křapčena)
  • 1977 Což takhle dát si špenát (host)
  • 1976 Honza málem králem (trhovkyně)
  • 1976 Pozor, ide Jozefína... (Kusalová)
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku (uklízečka)
  • 1973 Tři oříšky pro Popelku (nápadnice)
  • 1972 Homolka a tobolka (Heduš)
  • 1972 Ukradená bitva (kněžna Lotrinská)
  • 1971 Babička (mlynářka)
  • 1971 Dívka na koštěti (pacientka)
  • 1971 My tři a pes z Pětipes (Ludvíková)
  • 1971 Slaměný klobouk (baronka de Champigny)
  • 1971 Metráček (teta)
  • 1971 Psi a lidé (Zuzana, I. selka)
  • 1971 Ženy v ofsajdu (1Anča)
  • 1970 Lucie a zázraky (prodavačka)
  • 1970 Hogo fogo Homolka (Heduš)
  • 1970 Pane, vy jste vdova! (Stubová)
  • 1970 Velká neznámá (informátorka)
  • 1970 Nevěsta (pokojská)
  • 1970 Ďábelské líbánky (tlustá paní)
  • 1969 Svatej z Krejcárku (sekretářka)
  • 1969 Ecce Homo Homolka (Heduš)
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové (kuchařka)
  • 1969 Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc (Ema Krkavcová)
  • 1969 Hrozné děti (selka)
  • 1968 Těch několik dní (uklízečka)
  • 1968 Všichni dobří rodáci (Božka)
  • 1968 Farářův konec (Hospodyně)
  • 1968 Červená kůlna (Baránková)
  • 1968 Rakev ve snu viděti (Velebná)
  • 1968 Hříšní lidé města pražského (děvka)
  • 1968 Řeč o Puškinovi
  • 1967 Zázračný hlavolam (Béďova matka)
  • 1967 Útěk (ředitelka)
  • 1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (dáma v baru)
  • 1967 Happy end (černovláska)
  • 1967 Znamení raka (Anna)
  • 1967 Zločin a trik II.
  • 1966 Vrah skrývá tvář (žena ve stáji)
  • 1966 Dáma na kolejích (masérka)
  • 1965 Škola hříšníků (Miládka)
  • 1965 Bílá paní (družstevnice)
  • 1964 Za pět minut sedm (dělnice)
  • 1964 ...a pátý jezdec strach (masérka)
  • 1964 Místo v houfu (1. Jak se kalí ocel - venkovanka)
  • 1961 Spadla s měsíce (družstevnice)
  • 1957 Bomba (utíkající pacientka)
  • 1956 Nevěra (divačka na leteckém dnu)
  • 1949 Soudný den (Cilka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky