a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Scheinpflugová Olga

Jméno: Scheinpflugová Olga
Datum narození: 3.12.1902
Místo narození: Slané, ČR


Životopis

Olga Scheinpflugová byla česká herečka a spisovatelka. Jedná se o autorku románů (např. Český román), dramat, drobných próz, básní i knih pro děti, která pronikala obzvláště do nitra žen své generace a své společenské vrstvy. Byla dcerou prozaika Karla Scheinpfluga (1869–1948) a manželkou spisovatele Karla Čapka. Její rodiče (otec Karel Scheinpflug byl spisovatel a novinář) žijí tehdy ve Slaném, tam Olga vyrůstá s bratrem a sestrou. Od útlých let má Olga slabost pro divadlo a literaturu.

V letech 1921–1929 byla členkou Městského divadla na Vinohradech (Vinohradské divadlo), poté  Národního divadla v Praze. Členkou činohry Národního divadla v Praze byla až do své smrti v roce 1968. Při ztvárňování svých rolí se bránila patosu. Výrazným rysem jejích postav byla nervozita.

Přispívala do Lumíra a Národních listů. Její nejvýznamnější role byla role v díle Karla Čapka - Matka, jež mělo premiéru ve Vinohradském divadle.

V posledních letech života se podílela i na rozhlasových a televizních inscenacích nejznámnější je asi její hlavní role v Dietlově seriále Eliška.

Svůj život shrnula ve vzpomínkové knize Byla jsem na světě.

Filmografie

  • 1966 Eliška a její rod
  • 1966 Konec srpna v hotelu Ozon 
  • 1964 Každý den odvahu (bytná)
  • 1964 Čintamani a podvodník (Čintamani a ptáci - paní Severýnová
  • 1964 Čintamani a podvodník (Příběhy sňatkového podvodníka - uzenářka)
  • 1964 ...a pátý jezdec strach (učitelka hudby)
  • 1963 Tchyně (Veselá)
  • 1931 Žena, která se směje (Helena Leeová)
  • 1922 Zlatý klíček (Sejkorova dcera Olga

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky