a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Steimarová Jiřina

Jméno: Steimarová Jiřina
Datum narození: 24.1.1916


Životopis

Jiřina Steimarová byla česká herečka a divadelní pedagožka, vnučka Vendelína Budila, dcera herce Jiřího Steimara a herečky Anny Steimarové, matka herce Jiřího Kodeta a herečky Evelyny Steimarové. Jednalo se o velmi půvabnou, noblesní a elegantní ženu.

Vzhledem k tomu, že pocházela z významné a známé herecké rodiny se herectví věnovala už od svého dětství. Krátce po absolutoriu konzervatoře již v roce 1933 působila coby elévka činohry Národního divadla v Praze. Z jejího prvního manželství se sochařem Janem Kodetem pocházel prvorozený syn herec Jiří Kodet, z druhého manželství s obchodníkem a automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem pak pocházela dcera herečka Evelyna Steimarová a dcera Julie Steimarová. Její druhý muž v roce 1952 emigroval z Československa (do vlasti se vrátil až téměř po 50 letech). Díky tehdejší politické situaci byla díky tomu ze dne na den vyhozena z Národního divadla a octla se velmi složité a zapeklité životní situaci bez obživy, bez manžela, bez majetku (ten jí byl zabaven resp. tehdejším vládnoucím režimem de facto ukraden) sama se třemi dětmi. Nakonec jí tehdejší režim dovolil od roku 1953 alespoň angažmá v Hudebním divadle v Karlíně, kde působila až do roku 1979 kdy odešla do důchodu. V závěru svého života se věnovala výuce herectví na Lidové škole umění.

Filmografie

  • 1989 Čas sluhů
  • 1987 Šašek a královna (dvořan)
  • 1986 Hry pro mírně pokročilé (babička)
  • 1980 V hlavní roli Oldřich Nový
  • 1978 Báječní muži s klikou
  • 1975 Město nic neví (Kalvínská)
  • 1972 Dotek motýla (TV film)
  • 1968 Hříšní lidé města pražského (TV film)
  • 1966 Doktor a běsi (TV hra)
  • 1963 Einstein kontra Babinský (Košťálová)
  • 1963 Klíčová záležitost (TV film, role : matka)
  • 1963 Tři chlapi v chalupě (TV seriál, role: Houfová)
  • 1961 Hledá se táta (sousedka)
  • 1961 Kolik slov stačí lásce (3. vedoucí kloboučniství)
  • 1960 Chlap jako hora (Kátina matka)
  • 1960 Rychlík do Ostravy (sousedka)
  • 1960 Žalobníci (Burešová)
  • 1959 Život pro Jana Kašpara (Karešova žena)
  • 1958 Hvězda jede na jih (Navrátilová)
  • 1957 Poslušně hlásím (dáma v nevěstinci)
  • 1957 Zářijové noci (domovnice)
  • 1956 Dobrý voják Švejk (prostitutka Anděla)
  • 1956 Jurášek (Mrázková)
  • 1955 Hastrman (Šajvlova žena)
  • 1955 Kam s ním (hospodyně Anča)
  • 1955 Psohlavci (Dorla)
  • 1955 Větrná hora (Jiřičková)
  • 1954 Ještě svatba nebyla (Rozina Marinčáková)
  • 1954 Na stříbrném zrcadle (matka)
  • 1954 Stříbrný vítr (pradlena)
  • 1952 Slovo dělá ženu (Jarmila)
  • 1950 Posel úsvitu (Gerstnerová)
  • 1947 Týden v tichém domě (Marie)
  • 1944 Paklíč (Lola)
  • 1944 Předtucha
  • 1940 Maskovaná milenka (Emilie, maskovaná žena na plese)
  • 1940 Poslední Podskalák (Anděla, Oldřichova žena)
  • 1937 Děvčata, nedejte se! (žačka)
  • 1936 Irčin románek (Irča)
  • 1936 Sextánka (sextánka)
  • 1935 Pozdní láska (Julinka, Kubaštova neteř)
  • 1934 Na Svatém Kopečku (Heda)
  • 1934 Poslední muž (Tonča Vacková)
  • 1933 Dobrý tramp Bernášek (Jiřina)
  • 1933 Rozmary mládí
  • 1932 Extase (písařka)
  • 1932 Malostranští mušketýři (návštěvnice baru)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky