a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Svobodová Ilona

Jméno: Svobodová Ilona
Datum narození: 20.6.1960
Místo narození: Kladno, ČR


Životopis

Ilona Svobodová je česká herečka, manželka hudebního skladatele Petra Skoumala. Dříve hrála často v televizních pohádkách pro děti, nyní hraje Jitku Farskou v seriálu Ulice. Dabovala v mnoha filmech jako Číslo 5 žije nebo Nekonečný příběh 2.

Jako správné aktivní dítě trávila Ilona Svobodová volný čas v řadě zájmových kroužků - chodila do kroužku dramatického i výtvarného, na gymnastiku, hrála na klavír a zpívala, věnovala se tanci. Logickým spojením všech aktivit se pro ni stalo divadlo, které hodlala řádně studovat na vysoké škole, po maturitě na gymnáziu. Z důvodů, které nijak nesouvisely s prospěchem, se však na žádnou střední školu nemohla dostat. V období mezi přijímacími zkouškami studovala jazyky, složila státnici z psaní na stroji a těsnopisu, ale slibná kariéra sekretářky ji nakonec přece jen minula. Rezignovala na všeobecné střední vzdělání a přihlásila se rovnou na konzeratoř, kam ji přijali.

Při studiu na konzervatoři  natočila řadu televizních inscenací i filmů, točila s režiséry Vláčilem (Hadí jed), Jirešem, Rychmanem, Vávrou... Od pátého ročníku hostovala v Realistickém divadle, kde po absolutoriu získala angažmá. Zažila dnes již legendární éru, kdy tu za ředitelování Zdeňka Buchvaldka pracovali režiséři Pistorius, Glanc, Palouš, později M. Krobot, hereckými partnery jí byli Adamíra, Besser, Sklenčka, Vinklář, Štěpničková, Dítětová... Příznivou konstelaci sil narušila nečekaná úmrtí několika kolegů, noví lidé přišli, jiní odešli. Po čtrnácti letech odešla také, aby se po roce na volné noze stala členkou nově vzniklého souboru Divadla v Dlouhé.            

Mezitím se dvakrát vdala a přivedla na svět dvě děti, které podstatným způsobem proměnily její pohled na život a hierarchii hodnot. Ve chvíli, kdy se rozhodla mít děti, se zároveň rozhodla omezit svou profesionální, zejména mimodivadelní kariéru, a dnes velmi váží, kterou nabídku přijmout, či o kterou příležitost se vůbec ucházet. Její hlas má většina z nás spojený s několika nějvětšími "mrchami" zahraničních filmů a seriálů („Hele, Amanda", slyšela kolem sebe během dovolené). Za role v dabingu byla nominovaná také na Cenu Týtý. Ilona Svobodová ráda vaří, peče, jí a pije dobré víno. Proto také dává přednost francouzské a italské kuchyni, v níž vedle vína uplatní i čerstvé koření, které si pro tento účel pěstuje, zatímco její manžel Petr Skoumal se zdokonaluje v přípravě orientálních jídel.
Ilona byla jednou z prvních žen, které přijaly nabídku na živý internetový rozhovor v Čapkově odpoledni, pořádaném internetovým časopisem Scena.cz. Od té doby si pořídila internet i domů a stala se jednou z propagátorek elektronické komunikace.

Seriálovým divákům je důvěrně známá jako Jitka Farská ze seriálu Ulice.

Filmografie

  • 2011 Bastardi II
  • 2008 Fredy a Zlatovláska
  • 2007 Soudné sestry
  • 2006 Příkopy (Lucie Veselá)
  • 2005 Ulice (Jitka Farská)
  • 2004 Náměstíčko (Veselá)
  • 2002 Bůh ví. (Líba)
  • 2002 Brouk v hlavě
  • 2002 Trosečníci
  • 2001 Věrní abonenti (Dana)
  • 2001 Ta třetí
  • 2000 Ex-pozice (matka)
  • 2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (Svěráková)
  • 1993 Zkouška paměti (prodavačka)
  • 1993 Přítelkyně z domu smutku
  • 1991 Závrať
  • 1991 Merlin aneb Pustá zem 1,2
  • 1991 Věčný tulák 1,2
  • 1990 Jen o rodinných záležitostech (Monika)
  • 1988 Piloti (Alena)
  • 1988 Druhý dech
  • 1988 Naděje má hluboké dno
  • 1984 Oldřich a Božena (Božena)
  • 1983 Vítr v kapse (Jaruška)
  • 1982 Má láska s Jakubem (Eva)
  • 1981 Láska na druhý pohled (Pavla)
  • 1981 Hadí jed (Vlaďka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky