a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Svozilová Světla

Jméno: Svozilová Světla
Datum narození: 13.11.1906
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Světla Svozilová, vlastním jménem Světlana Svozilová byla česká herečka.

Pocházela z rodiny politika Josefa Svozila. Po maturitě na gymnáziu studovala od roku 1922 na pražské konzervatoři, po jejím absolutoriu hrála nejprve v Gamzově uměleckém souboru, od roku 1924 do roku 1930 také působila v Osvobozeném divadle, poté přešla do Divadla Vlasty Buriana a do Nového divadla a v Městských divadlech pražských. Od roku 1940 prakticky až do svého odchodu do důchodu v roce 1968 byla stálou členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Její jméno bylo spojeno s nepěknou kauzou okolo její herecké kolegyně herečky Jiřiny Štěpničkové, pro kterou krátce po válce ještě s několika dalšími hereckými kolegy požadoval trest smrti. Po odchodu do důchodu po smrti svého manžela propadla alkoholismu, zemřela na následky zranění, které si přivodila v alkoholovém opojení na schodech v domě, kde bydlela.

K filmu ji přivedl vlastně její někdejší zaměstnavatel Vlasta Burian. Zejména před 2. světovou válkou a během války ztvárnila celou řadu vedlejších či epizodních filmových rolí, hlavní role se jí vyhýbaly.

Filmografie

  • 1970 Ďábelské líbánky
  • 1969 Panenství a kriminál
  • 1968 Bitva na Červeném poli
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1964 Čintamani & podvodník
  • 1964 Táto, sežeň štěně!
  • 1963 Einstein kontra Babinský
  • 1962 Vánice
  • 1958 O věcech nadpřirozených
  • 1958 Proč lže...?
  • 1958 Útěk ze stínu
  • 1957 To byla noc
  • 1956 Dobrý voják Švejk
  • 1956 Události dne
  • 1956 Váhavý střelec
  • 1955 Něco se tu změnilo
  • 1955 Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
  • 1954 Nejlepší člověk
  • 1953 Jestřáb kontra Hrdlička
  • 1953 Měsíc nad řekou
  • 1953 Tajemství krve
  • 1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
  • 1952Jablůňka se zlatými jablky
  • 1950 Karhanova parta
  • 1950 Pára nad hrncem
  • 1950 Zvony z rákosu
  • 1949 Vzbouření na vsi
  • 1948 Dravci
  • 1948 O ševci Matoušovi
  • 1948 Zelená knížka
  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1947 Nikola Šuhaj
  • 1947 Týden v tichém domě
  • 1942 Karel a já
  • 1941 Gabriela
  • 1941 Provdám svou ženu
  • 1941 Roztomilý člověk
  • 1940 Babička
  • 1940 Okénko do nebe
  • 1940 Pacientka Dr. Hegla
  • 1940 Prosím, pane profesore!
  • 1940 Přítelkyně pana ministra
  • 1940 Za tichých nocí
  • 1939 Hvězda z poslední štace
  • 1939 Kouzelný dům
  • 1938 Bílá vrána
  • 1938 Cech panen kutnohorských
  • 1938 Druhé mládí
  • 1938 Milování zakázáno
  • 1938 Panenka
  • 1938 Slečna matinka
  • 1938 Soud boží
  • 1938 Třetí zvonění
  • 1937 Děvčata, nedejte se!
  • 1937 Karel Hynek Mácha
  • 1937 Kvočna
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara
  • 1936 Čím je to?
  • 1936 Lojzička
  • 1936 Mravnost nade vše
  • 1936 Ulička v ráji
  • 1936 Uličnice
  • 1935 Hrdina jedné noci
  • 1934 Hrdinný kapitán Korkorán
  • 1934 Na Svatém Kopečku
  • 1934 Tatranská romance
  • 1934 U nás v Kocourkově
  • 1933 Její lékař
  • 1933 Jsem děvče s čertem v těle
  • 1933 Madla z cihelny
  • 1933 Život je pes
  • 1932 Kantor Ideál
  • 1931 Obrácení Ferdyše Pištory
  • 1931 To neznáte Hadimršku

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky