a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Bohdanová Blanka

Jméno: Bohdanová Blanka
Datum narození: 4.3.1930
Místo narození: Plzeň, ČR


Životopis

Blanka Bohdanová je česká herečka, malířka a výtvarnice, divadelní pedagožka, členka činohry Národního divadla v Praze, nositelka Ceny Thálie, držitelka ceny Františka Filipovského za dabing.

Už od svého dětství hrála divadlo a toužila také po výtvarném studiu na keramické škole, nicméně z důvodů rodičovských obav v průběhu druhé světové války vystudovala plzeňskou Obchodní akademii. Po válce odešla studovat na brněnskou JAMU. Po jejím absolutoriu své první divadelní angažmá strávila v oblastním východočeském divadle v Pardubicích, poté přesídlila do Prahy, kde hrála nejprve v Městských divadlech pražských a později v Divadle E. F. Buriana.

Od roku 1966 prakticky až dones je členkou činohry Národního divadla v Praze. Herectví také vyučovala na pražské konzervatoři. Je výbornou malířkou a grafičkou, své práce pravidelně vystavovala nejen na mnoha místech České republiky i v zahraničí.

Filmografie

  • 2008 Aljona
  • 2005 Náves
  • 2004 Tři dámy s pistolí
  • 2001 Ta třetí
  • 1999 Hotel Herbich
  • 1997 Čas jeřabin
  • 1997 Vánoční svátky
  • 1996 Manželská tonutí
  • 1996 Nejsem líná, jsem chudokrevná
  • 1996 O kováři Básimovi
  • 1995 Hříchy pro diváky detektivek
  • 1995 Jak si zasloužit princeznu
  • 1995 Život na zámku
  • 1994 Noční stráž
  • 1994 Štace
  • 1994 Zapomenuté tváře
  • 1993 In Flagranti
  • 1993 Pomalé šípy
  • 1988 Naděje má hluboké dno
  • 1987 Jak se princ učil řemeslu
  • 1987 Ryba ve čtyřech
  • 1987 O podezíravém králi
  • 1987 Viktor Veliký
  • 1986 Hvězdy nad Syslím údolím
  • 1985 Třetí patro
  • 1984 Chytrá princezna
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Poklad hraběte Chamaré
  • 1982 Červánková královna
  • 1982 Doktor z vejminku
  • 1982 Když rozvod, tak rozvod
  • 1982 Neúplné zatmění
  • 1982 Síť na bludičku
  • 1982 Vinobraní
  • 1981 Křtiny
  • 1981 Mezičas
  • 1981 Zahrada dětí
  • 1978 Svatební košile
  • 1978 Paví král
  • 1976 Krása
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1972 Akce Bororo
  • 1970 Nahota
  • 1969 Bellevue
  • 1968 Čest a sláva
  • 1968 Svět je báječné místo k narození
  • 1968 Ta třetí
  • 1967 Dita Saxová
  • 1966 Úzkost
  • 1965 Hrdina má strach
  • 1965 Odcházeti s podzimem
  • 1964 Obžalovaný
  • 1962 Horoucí srdce
  • 1962 Pevnost na Rýně
  • 1961 Jarní povětří
  • 1961 Pouta
  • 1960 Tři tuny prachu
  • 1959 Kruh
  • 1959 Romeo, Julie a tma
  • 1959 Velká samota
  • 1958 Občan Brych

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky