a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Thielová Valentina

Jméno: Thielová Valentina
Datum narození: 12.3.1933
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Valentina Thielová, rodným jménem Valentina Strachovová je česká herečka.

Jejím prvním manželem byl básník Vladimír Theile, který jí také zprostředkoval první kontakty do světa českého filmu, což jí v roce 1955 přineslo první drobné filmové role. Díky němu se také na sjezdu československých spisovatelů náhodou seznámila s režisérem Josefem Machem, který ji obsadil do hlavní role ve filmu Florenc 13.30 z roku 1957. Tento úspěšný debut definitivně odstartoval její kariéru herečky a konferenciérky v souboru Laterny magiky, s níž se zúčastnila světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Přišly i další větší filmové role doma i v zahraničí (Německo, Švýcarsko), z českých filmů 60. let byly patrně umělecky nejhodnotnější její role ve snímku režiséra Karla Zemana Bláznova kronika a film Transit Carsbad režiséra Zbyňka Brynycha.

Po roce 1968 měla omezené umělecké možnosti zejména díky politickým postojům jejího 2. manžela, byla nucena vystupovat s různými zájezdovými divadly a estrádními soubory. Její další vetší flmová role přišla až v roce 1982 ve filmu Sněženky a machři režiséra Karla Smyczka. V současné době hraje především v televizi, zejména různé role babiček a starých žen.

Filmografie

  • 2004 Rodinná pouta
  • 1997 Polední žár
  • 1996 Draculův švagr
  • 1995 Když se slunci nedaří
  • 1994 Bylo nás pět
  • 1993 Hotýlek v srdci Evropy
  • 1992 Náhrdelník
  • 1992 Trhala fialky dynamitem
  • 1991 Klauni a vlastenci
  • 1991 Panenka s porcelánovou hlavičkou
  • 1991 Svědkyně
  • 1990 Přísahám a slibuji
  • 1990 Tichá bolest
  • 1988 Kamarád do deště
  • 1988 Sedm hladových
  • 1987 Copak je to za vojáka...
  • 1987 Proč?
  • 1986 Panoptikum města pražského
  • 1986 Veselé Vánoce přejí chobotnice
  • 1985 O sláve a tráve
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1983 Pánská jízda
  • 1982 Sněženky a machři
  • 1981 Dlouhá bílá stopa
  • 1981 Řetěz
  • 1979 Poprask na silnici E 4
  • 1978 Brácha za všechny peníze
  • 1976 Léto s kovbojem
  • 1974 V každém pokoji žena
  • 1973 Vítr
  • 1970 Na kolejích čeká vrah
  • 1968 Guide
  • 1967 Přísně tajné premiéry
  • 1966 Martin a devět bláznů
  • 1966 Transit Carlsbad
  • 1965 Kým sa skončí táto noc
  • 1964 Bláznova kronika
  • 1964 Povídky o dětech
  • 1963 Dieb von San Marengo, Der
  • 1963 Táto, přečti to!
  • 1962 Boxer a smrť
  • 1962 Deštivý den
  • 1961 Florián
  • 1961 Hledá se táta!
  • 1960 Policejní hodina
  • 1959 Ošklivá slečna
  • 1959 Pět z milionu
  • 1959 Probuzení
  • 1959 První parta
  • 1959 Skaly a ľudia
  • 1959 Vstup zakázán
  • 1958 Hlavní výhra
  • 1958 Občan Brych
  • 1958 Zatoulané dělo
  • 1958 Žižkovská romance
  • 1957 Florenc13,30
  • 1955 Něco se tu změnilo

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky