a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Tichánková Věra

Jméno: Tichánková Věra
Datum narození: 7.12.1920
Místo narození: Žarnovická Huta, SR


Životopis

Věra Tichánková je česká herečka, maželka českého herce a dramatika Jana Skopečka.

V mládí se zajímala o chemii, kterou také začala studovat na Vysoké škole chemicko-technologické. Toto své studium ale nedokončila, neboť nacisté za Protektorátu zavřeli všechny vysoké školy. Začala tedy se studiem herectví na pražské konzervatoři, nicméně ani toto studium nedokončila, neboť za nacistické okupace byla aktivní v protinacistickém odboji, pomáhala získávat potravinové lístky pro osoby v ilegalitě. Tehdy byla zatčena a dva roky byla nacisty vězněna nejprve v Terezíně, později v Drážďanech, kde přežila velký spojenecký nálet v noci z 13. na 14. února 1945. Odtud ji nacisté přemístili do Lipska.

Hrát divadlo začala již ve svých 20 letech. Po 2. světové válce se stala herečkou jihlavského Horáckého divadla, kde se také seznámila se svým tehdejším kolegou hercem Janem Skopečkem. S ním pak v roce 1949 přešla do Prahy do nově vzniklého Divadla S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou).

V českém filmu působí od roku 1958, kdy se poprvé objevila ve snímku Touha režiséra Vojtěcha Jasného. Českým televizním divákům je nejvíce známa z televizního seriálu Byli jednou dva písaři režiséra Jána Roháče, kde si zahrála po boku Jiřího Sováka, Miroslava Horníčka a Kláry Jernekové.

V roce 1953 se jí narodila dcera, která se jmenuje Marie. Ta se provdala za Francouze a nyní žije v Lyonu. V roce 2002 získala Věra Tichánková Thalii za celoživotní dílo.

Filmografie

  • 2006 Vratné lahve
  • 2004 Kameňák 3
  • 2003 Kameňák2
  • 2002 Kameňák
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1996 Hospoda
  • 1994 Přetržený výkřik
  • 1994 Róza, strážné strašidlo
  • 1993 Pomalé šípy
  • 1991 Svědkyně
  • 1988 Anděl svádí ďábla
  • 1988 Druhý dech
  • 1988 Chlapci a chlapi
  • 1988 Případ se psem
  • 1987 Mág
  • 1987 To se ti povedlo, tatínku
  • 1986 Hvězdy nad Syslím údolím
  • 1985 Jako jed
  • 1984 Bambinot
  • 1983 Štvrtý rozmer
  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1982 Vyhnanství
  • 1981 Kopretiny pro zámeckou paní
  • 1981 Kosenie jastrabej lúky
  • 1980 Hra o královnu
  • 1980 Něco je ve vzduchu
  • 1980 Prázdniny pro psa
  • 1980 Svítalo celou noc
  • 1979 Chlapi přece nepláčou
  • 1978 Já už budu hodný, dědečku!
  • 1978 Ježčí kůže
  • 1978 Píseň o stromu a růži
  • 1978 Střepy pro Evu
  • 1977 Ať žijí duchové!
  • 1977 Já to tedy beru, šéfe...!
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Proč nevěřit na zázraky
  • 1977 Šestapadesát neomluvených hodin
  • 1977 Žena za pultem
  • 1976 Bouřlivé víno
  • 1976 Čas lásky a naděje
  • 1976 Dobrý den, město
  • 1976 Dým bramborové natě
  • 1976 Vánoce u Matěnů
  • 1975 Hledám paní na hlídání
  • 1975 Chalupáři
  • 1975 Smrt krásných srnců
  • 1975 Tam, kde hnízdí čápi
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Vodník a Zuzana
  • 1973 Adam a Otka
  • 1972 Byli jednou dva písaři
  • 1971 Člověk není sám
  • 1971 Velikonoční dovolená
  • 1971 Vím, že jsi vrah...
  • 1970 Dlouhá bílá nit
  • 1970 Hlídač
  • 1970 Kateřina a její děti
  • 1970 Pan Tau a Claudie
  • 1969 Pan Tau
  • 1968 Hříšní lidé města pražského
  • 1968 Nejlepší ženská mého života
  • 1968 Spravedlnost pro Selvina
  • 1968 Tony, tobě přeskočilo
  • 1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
  • 1967 Klec pro dva
  • 1967 Muž, který stoupl v ceně
  • 1967 Přísně tajné premiéry
  • 1967 Tri dcéry
  • 1966 Eliška a její rod
  • 1966 Vrah skrývá tvář
  • 1966 Znamení Raka
  • 1965 Třicet jedna ve stínu
  • 1965 Zlatá reneta
  • 1964 Pět hříšníků
  • 1963 Bez svatozáře
  • 1963 Hlídač dynamitu
  • 1963 Pršelo jim štěstí
  • 1963 Smrt si říká Engelchen
  • 1962 Život bez kytary
  • 1961 Hledá se táta!
  • 1961 Kolik slov stačí lásce?
  • 1961 Labyrint srdce
  • 1961 Procesí k panence
  • 1961 Tažní ptáci
  • 1961 Zbabělec
  • 1960 Lidé jako ty
  • 1960 Páté oddělení
  • 1960 Stopy
  • 1960 Vyšší princip
  • 1960 Žalobníci
  • 1959 Mstitel
  • 1959 Romeo, Julie a tma
  • 1959 Sny na neděli
  • 1958 Touha

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky