a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Tomášová Marie

Jméno: Tomášová Marie
Datum narození: 18.4.1929
Místo narození: Dobrovice u Mladé Boleslavi, ČR


Životopis

Marie Tomášová je česká herečka, manželka režiséra Otomara Krejči. Začínala po různých mimopražských scénách, ale brzy její něžný herecký projev zaujal mnohé české diváky a režiséry. Od roku 1955 působila jakožto členka činohry v souboru Národního divadla v Praze, s tím, že letech 1965 až 1972 působila v Divadle Za branou svého manžela pana režiséra Otomara Krejči. Po násilném ukončení činnosti Divadla Za branou v roce 1972 z politických důvodů v důsledku právě probíhající normalizace byla bez trvalého hereckého angažmá. Působila pak jakožto recitátorka v Divadle Lyra Pragensis.

 

Filmografie

  • 2000 Jistota (babička)
  • 1998 Minulost
  • 1990 Čarodějky z předměstí (teta Ema)
  • 1982 Poslední vlak (ředitelka dětského domova
  • 1967 Čtyři v kruhu (Jitka)
  • 1964 Povídky o dětech (2. Podvodnice - maminka)
  • 1964 Skok do tmy (Kalábová)
  • 1963 Výhybka (Hana)
  • 1962 Zelené obzory (Marta)
  • 1961 Smrt na cukrovém ostrově (Kateřina)
  • 1960 Policejní hodina (Růžena)
  • 1959 První parta (Adamová)
  • 1959 Dům na Ořechovce (Eva Junková)
  • 1959 Taková láska (Lída Matysová)
  • 1958 Morálka paní Dulské (Hanka)
  • 1957 Zářijové noci (Zábranová)
  • 1956 Váhavý střelec (Eva)
  • 1955 Jan Žižka (Johanka)
  • 1955 Strakonický dudák (Dorotka)
  • 1955 Východisko (Alena)
  • 1954 Jan Hus (Johanka)
  • 1953 Krejčovská povídka (děvče s kytičkou)
  • 1952 Anna proletářka (Anna)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky