a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Urbánková Naďa

Jméno: Urbánková Naďa
Datum narození: 30.6.1939
Místo narození: Nová Paka, ČR


Životopis

Naďa Urbánková, rodním jménem Naděžda Balabánová, je česká zpěvačka, herečka a moderátorka. Její dcéra Jana Fabiánová je zpěvačka.

V roce 1957 absolvovala střední zdravotní školu jako diplomovaná sestra. V roce 1959 debutovala jako herečka v Pardubickém divadle. Působila v pražské Laterně magice. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmu Kdyby tisíc klarinetů a do pražského divadla Semafor. Zde vystupovala, mimo jiné, také s Pavlem Bobkem, Jitkou Molavcovou, Miluší Voborníkovou, Jiřím Grossmanem a Zuzanou Burianovou. Za bicí soupravou v doprovodné hudební skupině tehdy sedával bubeník František Ringo Čech. Nejznámějším hitem té doby se stala píseň Drahý můj v duetu s Jiřím Grossmanem, dále pak Grossmanova nostalgicky poetická píseň Závidím. V roce 1969 započala její „hvězdná“ spolupráce s Jiřím Brabcem a jeho skupinou Country Beat. Právě počátkem 70. let se v roce 1972 vyhoupla na první místo ve čtenářské anketě Zlatý slavík, kde setrvala plných pět let. S Country Beatem absolvovala několik důležitých zájezdů do zahraničí, mimo jiné též do amerického města Nashville v Tennessee, bezesporu nejvýznamnějšího centra country music v USA. V dalších letech pak spolupracovala s orchestrem Václava Hybše, působila v pražském Hudebním divadle v Karlíně. Odtud se pak nakrátko vrátila zpět k Jiřímu Brabcovi. V roce 1990 se provdala do Śvýcarska a odmlčela se na čas úplně. Po velkých problémech v osobním životě, krachu v podnikání a nezdarech v politice se po létech vrátila zpět ke zpěvu a veřejnému vystupování, nyní spolupracuje se skupinou Bokomara. Od roku 2007 moderuje pořad Písničky pro Vysočinu na Českém rozhlase Region.

Filmografie

  • 1988 Nemožná
  • 1982 Fandy, ó Fandy
  • 1980 Kytice pro TOČR
  • 1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
  • 1976 Na samotě u lesa
  • 1975 Romance za korunu
  • 1972 Miláček
  • 1972 My, ztracený holky
  • 1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadlo)
  • 1970 Lucie a zázraky
  • 1970 Návštěvní den č. 5 (divadlo)
  • 1970 Návštěvní den č. 6 (divadlo)
  • 1970 Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadlo)
  • 1970 Návštěvy
  • 1970 Popeleční středa
  • 1970 Radúz a Mahulena
  • 1969 Čierna minúta
  • 1969 Dospěláci můžou všechno
  • 1969 Návštěvní den č. 2 (divadlo)
  • 1969 Návštěvní den č. 3 (divadlo)
  • 1969 Návštěvní den č. 4 (divadlo)
  • 1969 Skřivánci na niti
  • 1967 Pension pro svobodné pány
  • 1967 Píseň pro Rudolfa III.
  • 1967 Sedm žen Alfonse Karáska
  • 1966 Ostře sledované vlaky
  • 1965 Zločin v dívčí škole
  • 1964 Kdyby tisíc klarinetů

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky