a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Vilhelmová Tatiana

Jméno: Vilhelmová Tatiana
Datum narození: 13.7.1978
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Tatiana Čecháková, vystupující stále pod dívčím jménem Tatiana Vilhelmová je často obsazovaná česká filmová a divadelní herečka.

Poprvé ji před kameru postavil v patnácti letech režisér Karel Kachyňa v Prima sezóně. Debutovala v šestnácti letech ve filmu Indiánské léto Saši Gedeona, se stejným režisérem natočila i Návrat idiota.

Nejčastěji ztvárňuje postavy jménem Jana a Marie. Máňa je podle jejích slov spolu s Pepinou a Taňkou i její soukromá přezdívka. Netypické jméno této herečky bývá často komoleno. Pro upřesnění uveďme, že jméno i příjmení této herečky není ani Táňa Vilhelmová, ani Taťána Vilhelmová, ani Táňa Wilhelmová, ani Taťána Wilhelmová, ani Tatiana Wilhelmová. Pro podobnost příjmení je také zaměňována se starší herečkou Gabrielou Wilhelmovou.

Česká herečka Anna Geislerová je přítelkyní Vilhelmové a spolu jsou často obsazovány do stejných děl. Poprvé spolu hrály v TV seriálu Prima sezóna (1994) sestry Alenu (Tatiana Vilhelmová) a Irenu (Anna Geislerová), podruhé ve filmu Návrat idiota (1999) sestry Olgu (Tatiana Vilhelmová) a Annu (Anna Geislerová). Spolu se účastnily i realizace dalších filmů (Okénka, Můj otec a ostatní muži, Štěstí, …). Ve filmu Divoké včely si tuto nerozbornou spolupráci Geislerová zařídila tak, že zahrála mrtvou matku dvou hlavních hrdinů – jenom jako fotografie na náhrobku a na obraze nad postelí. Od roku 2003 pořádají každoročně předvánoční dobročinnou akci Vánoční bazar. Obdobně je na tom se spoluprací se svým expřítelem Pavlem Liškou. Podle jejích slov je i po jejich rozchodu tato spolupráce profesionální a přátelská.

V rozhlasové hře Lomeno 0049 (2004) matka její postavy překládá z němčiny. Skutečná matka Tatiany Vilhelmové se rovněž živí německými překlady. Sama herečka tento jazyk ovládá.

Její domovskou scénou je Dejvické divadlo (městské části Praha 6). Několikrát byla nominována na různá ocenění (sedmkrát Český lev, Cena Thálie, Cena Alfréda Radoka, Neviditelný herec). Sedmá nominace na Českého lva 2006 za hlavní ženský herecký výkon ve filmu Štěstí byla korunována vítězstvím. Ocenění se dočkává i na zahraničních festivalech (Televizní festival Monte Carlo 2001 za snímek Společnice, „Shooting star 2003“ (promo akce při MFF Berlín)).

Vilhelmová je často obsazována, ale nezůstala u jednoho hereckého typu. Často výrazná změna vzhledu v jejích rolích (i v civilu) způsobuje, že je nejen obtížně „zaškatulkovatelná“, ale pro širokou veřejnost i obtížně zapamatovatelná. Svůj soprán, před narozením jejího syna charakteristický chraplavým zabarvením, občas využívá pro voiceover.

Vilhelmová měří 161 cm, je levačka. Její matka nyní žije v Jihoafrické republice a otec na Ukrajině, má bratra Viktora a dle svých slov ,,hromadu” nevlastních sourozenců. Od deseti do devatenácti let se věnovala baletu, nepříliš úspěšně zpěvu v Kühnově dětském sboru a recitaci. Nedokončila studium Státní konzervatoře Praha. Její matka Karla Winklerová žije v Pretorii (JAR), otec na Ukrajině, má o dva roky staršího bratra Viktora a podle svých slov „hromadu nevlastních sourozenců“. Nějakou dobu byl jejím partnerem Pavel Liška, avšak v roce 2005 se provdala za produkčního Pavla Čecháčka a téhož roku se jim narodil syn František. V roce 2007 opět otěhotněla, 15. července 2008 se jim narodil druhý syn Cyril.

Filmografie

  • 2009 Jaké štěstí být milován
  • 2008 Vlna
  • 2007 Chyťte doktora
  • 2007 Kolotoč
  • 2007 Medvídek
  • 2007 Operace Silver A
  • 2007 Opravdová láska
  • 2006 Grandhotel
  • 2006 Krásný čas
  • 2006 Vratné lahve
  • 2005 Štěstí
  • 2005 Voděnka
  • 2004 Duše jako kaviár
  • 2004 Josef a Ly
  • 2004 Milenci a vrazi
  • 2003 Jedna ruka netleská
  • 2003 Město bez dechu
  • 2003 Můj otec a ostatní muži
  • 2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
  • 2002 Děvčátko
  • 2002 Z rodinného alba
  • 2001 Černí andělé
  • 2001 Divoké včely
  • 2001 Na cestě
  • 2001 Okénka
  • 2001 Pokoj bez oken
  • 2001 Svatební dary
  • 2000 Cizinci v čase
  • 2000 Samotáři
  • 2000 Společnice
  • 1999 Eliška má ráda divočinu
  • 1999 Návrat idiota
  • 1999 Polojasno
  • 1999 Strašidlo
  • 1998 Čas dluhů
  • 1998 Tajemství mořské panny
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1997 Jak vyženit z pekla štěstí
  • 1997 Motel Anathema
  • 1997 Úraz
  • 1996 Sad
  • 1996 Šeptej
  • 1995 Aneta
  • 1995 Indiánské léto
  • 1995 Mutters Courage
  • 1994 Prima sezóna

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky