a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Vondráčková Helena

Jméno: Vondráčková Helena
Datum narození: 24.6.1947
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Helena Vondráčková je populární česká herečka a zpěvačka.

Helena Vondráčková odstartovala svou pěveckou dráhu vítězstvím v soutěži Hledáme nové talenty 1964. O rok později se díky hitům Červená řeka a Pátá stala Zlatou slavicí a nastoupila do angažmá v divadle Rokoko. Zde se seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s nimiž v roce 1968 vytvořila popové trio Golden Kids. V témže roce se poprvé objevila ve filmu, hrála hlavní roli v pohádce Šíleně smutná princezna.

70. léta

Začátek 70. let byl poznamenán nuceným rozpadem Golden Kids. Tehdejší režim zakázal činnost Martě Kubišové a zbývající dva členové souboru se vydali na sólové dráhy.

Helena Vondráčková se v té době stala nejexportovanější českou zpěvačkou. Točila alba pro zahraniční společnosti (Japonsko, Západní Německo) a pravidelně vystupovala na světových festivalech a pódiích (Kanada, Brazílie, Kuba, Turecko). Největší úspěch měla s písní Malovaný džbánku, se kterou získala v roce 1978 Grand Prix v polských Sopotech. V tom samém roce se objevila v hlavní roli dalšího celovečerního filmu – komedii Jen ho nechte, ať se bojí.

V roce 1977 se její podpis objevil na seznamu signatářů Anticharty, který zveřejnilo Rudé právo. Sama zpěvačka však tvrdí, že Antichartu nepodepsala.

80. léta

V 80. letech se Helena Vondráčková více soustřeďovala na domácí publikum. Natáčela pravidelně dlouhohrající desky a podnikala koncertní šňůry. Několik let spolupracovala s Orchestrem Gustava Broma a Jiřím Kornem, později měla vlastní program Velká neónová láska s doprovodnou skupinou Bacily. Moderovala televizní pořad Sejdeme se na výsluní.

V roce 1983 se zpěvačka provdala za německého hudebníka Helmuta Sickela, který pro ni zkomponoval řadu písní, včetně hitů Čas je proti nám a Sprint.

Do roku 1985 se Helena Vondráčková pravidelně objevovala na druhém nebo třetím místě v anketě Zlatý slavík. Poté obsazovala nižší příčky, stále však patřila mezi nejžádanější interprety.

90. léta

Po roce 1989 nastal v české populární hudbě útlum, který začátkem 90. let změnil příchod muzikálů. Helena Vondráčková byla s úspěchem obsazena do hlavní ženské role hned toho prvního – Bídníci. Vydala Broadway album plné slavných muzikálových melodií, dvě vánoční alba a velmi úspěšný výběr Zlatá Helena s hitem Já půjdu dál.

V 21. století

Helena Vondráčková s manželem, Martinem Michalem, na autogramiádě

Dalším milníkem v kariéře zpěvačky se stal rok 2000, kdy vydala album Vodopád, plné moderních převážně tanečních skladeb. Stala se nejprodávanější zpěvačkou roku, píseň Dlouhá noc byla zvolena hitem roku a Helena Vondráčková se od té doby opět objevuje na prvních místech ankety Český slavík. Rok 2001 přináší další úspěchy, ale také rozvod s Helmutem Sickelem. V roce 2002 jí Akademie české populární hudby zvolila Zpěvačkou roku. 22. února 2003 se Helena Vondráčková na Karlštejně provdala za Martina Michala.

V roce 2005 zpěvačka vystupuje v prestižní Carnegie Hall v New Yorku, ztvárňuje roli Grizabelly v české verzi muzikálu Cats (Kočky) a slaví 40 let své kariéry vydáním profilového 4-CD Zlatá kolekce a velkou televizní show Holka od Červený řeky. Rok 2006 přinesl Heleně velkou, podle mnohých „životní“ roli": na bratislavské Nové scéně hrála, zpívala a tančila vynikajícím způsobem Dolly Leviovou ve slavném muzikálu Hello Dolly!. V říjnu zpěvačka vydala po třech letech novinkové album Zastav se a poslouchej. Prvním singlem z něj je cover verze slavného hitu It\'s Raining Men s českým názvem Já vítám déšť. Některé novinky i starší hity představila 8. listopadu na vyprodaném koncertu v pražské Lucerně.

V roce 2006 získává v anketě Český slavík 3. místo.

Rok 2007 je ve znamení vzpomínání i nových projektů. Na televizi Prima moderuje hudební pořad Hvězdy u Piana, v květnu vychází kompilační album duetů s Jiřím Kornem Těch pár dnů, v červnu oslavila své kulaté narozeniny velkým vzpomínkovým koncertem na Žofíně. Podzim přinesl bilanční 2-CD Jsem jaká jsem, DVD Těch pár dnů a veleúspěšný koncert v pražské Lucerně. V samém závěru roku se pak Helena objevila po boku Karla Gotta ve finálové medley silvestrovské show Mejdan z Václaváku a společně pak byli hosty i novoročního vydání hudebního pořadu Eso.

Filmografie

  • 2008 Comeback
  • 2006 "Susedia
  • 2003 Kameňák2
  • 1992 Trhala fialky dynamitem
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1982 Revue na zakázku
  • 1982 Romance ze Savoy baru
  • 1982 Zpěváci na kraji nemocnice
  • 1981 Štědrý den bratří Mánesů
  • 1980 Kytice pro TOČR
  • 1980 Pohádka o Honzíkovi a Mařence
  • 1977 Jen ho nechte, ať se bojí
  • 1975 Romance za korunu
  • 1974 Letní romance
  • 1972 Zpívající film
  • 1968 Gramohit 68
  • 1968 Šíleně smutná princezna
  • 1967 Píseň pro Rudolfa III.

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky