a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Vránová Alena

Jméno: Vránová Alena
Datum narození: 30.7.1932
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Alena Vránová je česká herečka, známá je z rolí ve filmech Hrátky s čertem, Pyšná princezna, Dovolená s Andělem a seriálech Byl jednou jeden dům a Ulice. Má dceru Markétu.

Jako dítě zpívala v Dismanově dětském rozhlasovém souboru, vystudovala DAMU a poté hrála v Benešovském divadle, později hrála v Divadle ABC a v Městských divadlech pražských. V roce 1997 obdržela cenu Thálie.

V současné době se nepravidelně objevuje v nekonečném seriálu Ulice, kde hraje ženu majitele hračkářské firmy Marii Královou. Ať už však během svého života ztvárnila kolik chtěla rolí, všechny je spolehlivě přebije pyšná princezna Krasomila.

„Jakmile ta pohádka spatřila světlo světa, tak se na ní snesla strašná kritika. Tehdy se fandilo natáčení budovatelských filmů, takže nám ani nedovolili natáčet na barevný materiál, prý by ho bylo škoda. Doba tehdy přála ideologicky zaměřeným filmům plným dělníků na poli a tvrdé práce. A najednou tu byl něžný příběh plný lásky. To zkrátka nešlo,“ vzpomíná Vránová.

Přesto si pohádka svou cestičku do srdcí diváků spolehlivě vyšlapala, protože jí po jejím uvedení shlédlo neuvěřitelných deset a půl milionu diváků. Dnes už je klasikou, která nesmí ve vysílání chybět během žádných vánočních svátků.

V roce si zahrála roli ředitelky školy ve filmu Vratné láhve.

Filmografie

  • 2014 Svatby v Benátkách
  • 2012 Obchoďák
  • 2011 Život je ples
  • 2007 Kdo hledá, najde
  • 2006 Krásný čas
  • 2006 Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí
  • 2006 Vratné lahve
  • 2005 Ulice (Marie Králová)
  • 2002 Andělská tvář (Pinaudová)
  • 2000 Zpověď Ungelt
  • 1995 Kde padají hvězdybabička (Veselá)
  • 1993 Díky za každé nové ráno (matka)
  • 1988 Kamarád do deště (Vlastička)
  • 1984 Vlak dětství a naděje
  • 1979 Causa králík (Lukášková)
  • 1978 Sólo pro starou dámu (Margit)
  • 1978 Já už budu hodný, dědečku! (Olga Bergnerová)
  • 1978 Já to tedy beru, šéfe! (Myriam Hornová)
  • 1974 Byl jednou jeden dům
  • 1973 Kronika žhavého léta (Alena)
  • 1971 Klícka (Blanka)
  • 1971 Vím, že jsi vrah (Eva Simonová)
  • 1970 Svatá hříšnice (Irma)
  • 1969 Tchýně
  • 1964 Třiatřicet stříbrných křepelek (Hanáková)
  • 1964 Prípad pre obhajcu (Formánková)
  • 1960 Chlap jako hora (Káťa)
  • 1959 Konec cesty (Eva Kostková)
  • 1959 Sny na neděli (Jana)
  • 1956 Ztracenci (Baruška)
  • 1956 Hrátky s čertem (Dišperanda)
  • 1956 Vina Vladimíra Olmera (Helena)
  • 1956 Muž v povětří (Manka)
  • 1955 Hudba z Marsu
  • 1954 Severní přístav (Helena)
  • 1952 Dovolená s Andělem (učitelka)
  • 1952 Pyšná princezna (princezna Krasomila)
  • 1950 V trestném území (dcera Marešové)
  • 1949 Pan Novák (Danina kamarádka)
  • 1948 O ševci Matoušovi (copatá dívka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky