a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Waleská Blanka

Jméno: Waleská Blanka
Datum narození: 19.5.1910
Místo narození: Cerhenice, ČR


Životopis

Blanka Waleská, vlastním jménem Blanka Weidlichová byla česká herečka. S herectvím začínala poměrně pozdě, vystřídala celou řadu avatgardních a malých scén, hrála v Uránii, v Osvobozeném divadle a v Novém divadle.

V letech 1936 až 1941 působila v Městském divadle v Ostravě. Od roku 1948 až do roku 1976, kdy odešla do důchodu, působila jakožto významná a výrazná členka činoherního souboru Národního divadla v Praze.

Na filmovém plátně se objevovala pravidelně od počátku třicátých let. Vedlejší dívčí role hrála v populárních veselohrách Vladimíra Slavínského Matka Kráčmerka (1934), Jedna z milionu (1935), Studentská máma (1935), Vdavky Nanynky Kulichovy (1935). Výrazné herecké příležitosti přišly až po válce ve filmech Třináctý revír (1946) a Týden v tichém domě (1947). Svou životní roli židovské lékařky Hany Kaufmannové se Blanka Waleská dočkala v Radokově filmu Daleká cesta (1949). Od padesátých let byly údělem Blanky Waleské znovu menší role. Objevila se například ve filmu Kladivo na čarodějnice (1969). Naposledy byla k vidění v komedii Zkrocení zlého muže (1986).

Filmografie

  • 1986 Zkrocení zlého muže
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1981 Upír z Feratu
  • 1980 Italské jaro
  • 1979 Nebožtíci na bále
  • 1978 Čarovné prstýnky
  • 1978 Jak se zranit ve službě
  • 1978 Slečna Rajka
  • 1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
  • 1977 Jak vytrhnout velrybě stoličku
  • 1977 Ráno budeme moudřejší
  • 1975 Lístek do památníku
  • 1974 Královské řádění
  • 1974 Lekce z přítomnosti
  • 1974 Motiv pro vraždu
  • 1973 Tajemství zlatého Buddhy
  • 1971 Almara
  • 1971 Chléb a písně
  • 1971 Pohádky z tisíce a jedné noci
  • 1971 Růže a prsten
  • 1970 Alexandr Dumas starší
  • 1970 Kouzelný dům
  • 1969 Kladivo na čarodějnice
  • 1968 České pohádky: Chytrý synek
  • 1967 Amatér
  • 1967 Broučci
  • 1967 Dita Saxová
  • 1967 O princezně, která pořád vařila
  • 1965 Konec velké epochy
  • 1965 Žena ve smutku
  • 1961 Magdalena Dobromila Rettigová
  • 1958 Cesta zpátky
  • 1957 Štěňata
  • 1956 Proti všem
  • 1954 Stříbrný vítr
  • 1953 Měsíc nad řekou
  • 1953 Olověný chléb
  • 1949 Daleká cesta
  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1947 Nerozumím
  • 1947 Týden v tichém domě
  • 1946 13. revír
  • 1945 Řeka čaruje
  • 1944 Skalní plemeno
  • 1942 Městečko na dlani
  • 1942 Přijdu hned
  • 1937 Jan Výrava
  • 1935 Cácorka
  • 1935 Jedna z milionu
  • 1935 Pozdní láska
  • 1935 Studentská máma
  • 1935 Vdavky Nanynky Kulichovy
  • 1934 Matka Kráčmerka
  • 1934 Život vojenský - život veselý
  • 1933 Rozmary mládí
  • 1933 Ze světa lesních samot
  • 1932 Sňatková kancelář
  • 1932 Zlaté ptáče

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky