a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Zawadská Valérie

Jméno: Zawadská Valérie
Datum narození: 19.9.1958
Místo narození: Šternberk, ČR


Životopis

Valérie Zawadská je česká herečka a jedna z nejznámějších českých dabérek (šestinásobná vítězka ankety TýTý v této kategorii).

Narodila se ve Šternberku na Moravě jako druhá dcera rodičů pracujících v zemědělství. Již na základní škole začala recitovat a navštěvovat taneční a pěvecký kroužek, později i divadelní. I na šumperském gymnáziu pokračovala v herectví a recitaci a dokonce vyhrála opakovaně v letech 1973-1975 celostátní amatérskou recitační soutěž Wolkerův Prostějov a i Neumannovy Poděbrady.

Po maturitě v roce 1977 nebyla přijata na JAMU v Brně, ale získala angažmá v Severomoravském divadle v Šumperku jako elév. O rok později byla ale přijata na DAMU v Praze, kterou v roce 1982 úspěšně dokončila. Následovalo čtyřleté angažmá v Západočeském divadle v Chebu a později v Městských divadlech pražských, kde sama na konci roku 1993 svou působnost ukončila a od té doby je "na volné noze".

Během své kariéry se Zawadská objevila v několika celovečerních filmech jako Rozpuštěný a vypuštěný nebo Snowboarďáci, mnoha televizních inscenacích a seriálech (Dobrodružství kriminalistiky, Četnické humoresky, Rodinná pouta, ...).

V roce 1995 se jí narodil syn Jan a o tři roky později Roman. Životním partnerem Valérie Zawadské je muzikant Roman "Krokus" Kříž

Filmografie

  • 2007 Bouřlivě s tebou
  • 2007 Poslední plavky
  • 2007 Trapasy
  • 2007 Velmi křehké vztahy
  • 2004 Rodinná pouta
  • 2004 Snowboarďáci
  • 2003 I ve smrti sami
  • 2003 Kobova garáž
  • 2002 Černý slzy
  • 2002 Prsten kohouta Alektrya
  • 2001 Duch český
  • 1998 Jezerní královna
  • 1998 Mladý chemik
  • 1998 Na lavici obžalovaných justice
  • 1998 Tři králové
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1997 Trampoty pana Humbla
  • 1997 Úraz
  • 1996 Hospoda
  • 1995 Venušina delta / Venušin pahorek
  • 1994 O zvířatech a lidech
  • 1993 Jedna kočka za druhou
  • 1993 Kráva
  • 1993 Modrý pták
  • 1993 Zámek v Čechách
  • 1993 Zobani
  • 1992 Hříchy pro pátera Knoxe
  • 1992 Pan Dodd má schůzku
  • 1992 Správná šestka
  • 1991 Honorární konzul
  • 1991 Hřbitov pro cizince
  • 1991 Odsouzen k životu
  • 1991 Přes padací mosty
  • 1991 Volavka
  • 1990 O nebojácné Bětce
  • 1990 V rannej hmle
  • 1990 Zbabělec
  • 1989 Dobrodružství kriminalistiky
  • 1989 Vážení přátelé, ano
  • 1988 Iba deň
  • 1988 Rodáci
  • 1988 Správca skanzenu
  • 1987 Narozeniny režiséra Z. K.
  • 1986 Lev s bílou hřívou
  • 1985 Zastihla mě noc
  • 1984 Rozpuštěný a vypuštěný
  • 1982 Kouzelné dobrodružství
  • 1982 Šílený kankán
  • 1980 Ten svetr si nesvlíkej

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky