a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Zelenohorská Jitka

Jméno: Zelenohorská Jitka
Datum narození: 11.11.1946
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jitka Zelehorská je česká herečka.

Jedna z hereckých hvězd české kinematografie 60. a 70. let 20. století. Nejznámější jsou její role ve filmech Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela nebo Ukradená vzducholoď režiséra Karla Zemana. Zahrála si však i ve filmu Skřivánci na niti, Zločin v šantánu a Kdyby tisíc klarinetů. V 70. letech působila jakožto herečka v hereckém souboru Filmového studia Barrandov. V divadlech vystupovala pouze pohostinsky, nejvýznamnějšími byla její hostování v Divadle Semafor a v Laterně magice.

Natočila desítky filmů, nesmrtelnou z ní udělala role Zdeničky Svaté v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky. Kdo by neznal scénu, kdy její pozadí razítkuje Josef Somr. Často se objeví otázka - žije ona ještě vůbec? Kde? A co vlastně dělá? Žije, je jí 62 let, málokdo už by v ní našel někdejší krásku. Byla opravdu idolem své doby. Jak skončila? Proč odešla v roce 1985 do Berlína? A jak je možné, že žena po šedesátce zatím nikdy neměla svůj domov? Šťastnou rodinu?

Život pro ni napsal opravdu srdceryvný scénář. Stíhala ji jedna pohroma za druhou. Dvakrát ji zcela vykradli, třikrát vyhořela, jednou kvůli výbuchu, který zničil téměř vše. Stále začínala a začíná znovu.

Prošla si krutou rakovinou tlustého střeva, prošla si léčbou z alkoholové závislosti. Na co v životě sáhla, to se jí nepodařilo. Jako krásná žena neunikla pozornosti vlivných a známých mužů. Pět let chodila Jitka Zelenohorská se zpěvákem Waldemarem Matuškou. Bylo to v 60. letech, kdy se Matuška přetahoval s Gottem o první místo v žebříčcích popularity a Zelenohorská hrála ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Ukradená vzducholoď. Kam Jitka s Waldou přišli, tam budili pozornost, byli krásný pár. Pak do Waldova života náhle vstoupila Olga Blechová a idylce byl konec. Matuška si vzal Olgu a Jitka se po čase vdala za barrandovského producenta Jana Miliče. Manželství se však nevydařilo. Po rozvodu se seznámila s německým státním příslušníkem Peterem, všechno opustila a odešla za ním do Berlína i za cenu toho, že se přestala věnovat herectví. Málokdo by věřil, že jedna z nejkrásnějších hereček českého filmu pracuje v Německu jako prodavačka konfekce. Styděla se za to, proto do Čech dlouho nejezdila. Třetí vztah se však Jitce konečně vydařil, u manžela našla porozumění, které celý život hledala. Bohužel jí lásku sebrala předčasná tragická smrt Petera.

Dnes je sama, bydlí střídavě v Berlíně a v Praze. K herectví se už vrátit nemůže a ani nechce, zůstaly jí jen vzpomínky na krásné filmy

Filmografie

  • 1985 Hledám dům holubí
  • 1984 Fešák Hubert
  • 1984 Létající Čestmír
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Sojky v hlave
  • 1984 Vyhrávat potichu
  • 1983 Pod nohama nebe
  • 1982 Plaché příběhy
  • 1982 Šílený kankán
  • 1981 Monstrum z galaxie Arkana
  • 1981 Neříkej mi majore!
  • 1981 Opera ve vinici
  • 1981 Súdim ťa láskou
  • 1980 Arabela
  • 1980 Jak napálit advokáta
  • 1980 Něco je ve vzduchu
  • 1980 Půl domu bez ženicha
  • 1980 Rytmus 1934
  • 1980 Útěky domů
  • 1979 Causa Králík
  • 1979 Na pytlácké stezce
  • 1979 Paragraf 224
  • 1978 Hrozba
  • 1978 Já jsem Stěna smrti
  • 1978 Kentauři
  • 1978 Muž s orlem a slepicí
  • 1978 Poplach v oblacích
  • 1978 Silnější než strach
  • 1978 Skandál v Gri - Gri baru
  • 1978 Trasa
  • 1978 Vražedné pochybnosti
  • 1977 Adéla ještě nevečeřela
  • 1977 Hodina pravdy
  • 1977 Hop - a je tu lidoop
  • 1977 Podivný výlet
  • 1977 Vítězný lid
  • 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
  • 1977 Zlaté rybky
  • 1976 Čas lásky a naděje
  • 1976 Parta hic
  • 1976 Případ mrtvých spolužáků
  • 1976 Smrt na černo
  • 1975 Borisek, malý seržant
  • 1975 Tobě hrana zvonit nebude
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Sedmého dne večer
  • 1974 Sokolovo
  • 1974 Velké trápení
  • 1973 Milenci v roce jedna
  • 1973 Tři chlapi na cestách
  • 1973 Vysoká modrá zeď
  • 1972 Aféry mé ženy
  • 1972 Hráč
  • 1971 Klíč
  • 1971 Slaměný klobouk
  • 1970 Fantom operety
  • 1970 Príbehy z lepšej spoločnosti
  • 1969 Skřivánci na niti
  • 1968 Hříšní lidé města pražského
  • 1968 Objížďka
  • 1968 Zločin v šantánu
  • 1967 Jak se krade milión
  • 1967 Zločin a trik II.
  • 1966 Dva tygři
  • 1966 Kdo chce zabít Jessii?
  • 1966 Ostře sledované vlaky
  • 1966 Revue v mlze
  • 1966 Ukradená vzducholoď
  • 1965 Finský nůž
  • 1965 Kým sa skončí táto noc
  • 1965 Vajshoblhák a státní tajemství
  • 1964 Kdyby tisíc klarinetů
  • 1964 Půjčovna talentů
  • 1964 Starci na chmelu
  • 1964 Strakatí andělé
  • 1963 Na laně
  • 1962 Vánice
  • 1961 Červnové dny

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky