a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Černocká Petra

Jméno: Černocká Petra
Datum narození: 24.11.1949
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Petra Černocká je česká herečka a zpěvačka, sestra diskžokeje Pavla Černockého a setřenice Vlastimila Brodského. Na konzervatoři vystudovala operní zpěv a hru na klavír, po absolutoriu školy začínala zpívat se skupinou Pastýři Petra Hanniga. V Divadle Semafor hrála v legendární Šimkově a Grossmanově hře Besídka v rašeliništi, později v Suchého ve hře Čarodějky. Mladou čarodějnici Saxanu, létající dívku na koštěti si zahrála i zazpívala o něco později ve stejnojmenném filmu scénáristy Miloše Macourka a režiséra Václava Vorlíčka. Jako herečka se objevila i v několika dalších televizních pořadech Slovenské televize.

Coby zpěvačka pak dlouhá léta vystupovala se skupinou Kardinálové Zdeňka Merty. Její dcera Barbora Vaculíková je také zpěvačkou působící ve skupině Yellow Sisters. V současné době vystupuje s manželem Jiřím Pracným.

"V roce 1971 se stala velice populární píseň Saxana (Michajlov, Kopta), které mnoho bodů nasbíral, především film Václava Vorlíčka a Miloše Macourka Dívka na koštěti, kde jsem po úspěšném konkurzu, měla to potěšení hrát hlavní roli. Především díky tomuto oblíbenému filmu mě dodnes novináři označují lichotivým titulem herečka a zpěvačka. V roce 1999 mi byla dokonce za tuto písničku Supraphonem udělena zlatá deska a zároveň vzniklo CD, na kterém jsem celý filmový příběh převyprávěla. Díky Saxaně jsem se taky stala majitelkou Kutálkovy sošky, která mi byla udělena už v roce 1971 u příležitosti získání titulu Herečka roku. Pro pořádek je třeba říct, že to byla cena divácká."

Filmografie

  • 2008 Fredy a Zlatovláska
  • 2008 Saxana - veletrh strašidel
  • 2007 Trapasy
  • 1989 Případ pro zvláštní skupinu
  • 1984 Šach mat
  • 1982 Zpěváci na kraji nemocnice
  • 1981 Otec
  • 1971 Dívka na koštěti
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky