a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Šejbalová Jiřina

Jméno: Šejbalová Jiřina
Datum narození: 17.9.1905
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jiřina Šejbalová byla česká operní pěvkyně, vynikající činoherní herečka a divadelní pedagožka, od roku 1928 až do roku 1971 členka Národního divadla v Praze.

Pocházela z úřednické rodiny, nicméně oba rodiče byli velmi hudbymilovní a kulturně založení lidé. Po studijích na pražské konzervatoři, kde studovala nejprve operní zpěv, teprve později i dramatický obor, nastoupila jako pěvkyně do opery Státního divadla v Brně. V letetech 1927 až 1928 si zahrála v avantgardním divadelním studiu Dada režiséra Jiřího Frejky. Od roku 1928 až do doby svého odchodu do důchodu byla členkou činohry Národního divadla v Praze.

Ve filmu působila více jak 50. let od roku 1929 až do roku 1980, kde si zahrála celou řadu pozoruhodných rolí z nichž patrně nejznámější byla hlavní role ve filmu Morálka paní Dulské nebo o mnoho let pozdější film Zlatá svatba.

Na brněnské JAMU vyučovala jevištní řeč.

Měla velmi charakteristický a nezaměnitelný hlas jakož i osobitý herecký projev. Jednalo se o velmi výraznou hereckou osobnost. Kromě mezinárodního ocenění za roli ve filmu VLČÍ JÁMA získala v Československu Šejbalová titul Zasloužilá umělkyně (1958) a následně i titul Národní umělkyně (1965).

Filmografie

  • 1980 Nezralé maliny
  • 1980 Peripetie
  • 1978 Babička je ráda
  • 1978 Sólo pro starou dámu
  • 1977 Uragán Donna
  • 1976 Den pro mou lásku
  • 1976 Muž na radnici
  • 1976 Náš dědek Josef
  • 1975 Vilém Rozkoč
  • 1974 Košilka
  • 1974 Růžová sobota
  • 1972 Jana Eyrová
  • 1972 Zlatá svatba
  • 1971 Hříchy mládí
  • 1971 Taková normální rodinka
  • 1969 Světáci
  • 1969 Tchýně
  • 1968 Naše bláznivá rodina
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1968 Spravedlnost pro Selvina
  • 1967 Láska jako trám
  • 1967 Obrácení Ferdyše Pištory
  • 1967 Ženitba
  • 1964 Místenka bez návratu
  • 1964 Příběh dušičkový
  • 1964 Táto, sežeň štěně!
  • 1963 Promiňte, omyl
  • 1963 Tchyně
  • 1962 Rusalka
  • 1962 Slzy, které svět nevidí
  • 1962 Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec
  • 1961 Každá koruna dobrá
  • 1961 Magdalena Dobromila Rettigová
  • 1961 Začátek konce
  • 1960 Policejní hodina
  • 1960 Srpnová neděle
  • 1959 Romeo, Julie a tma
  • 1959 Taková láska
  • 1958 Morálka paní Dulské
  • 1958 Občan Brych
  • 1957 Vlčí jáma
  • 1954 Nejlepší člověk
  • 1954 Stříbrný vítr
  • 1953 Jestřáb kontra Hrdlička
  • 1953 Kavárna na hlavní třídě
  • 1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
  • 1948 Hostinec „U kamenného stolu“
  • 1948 Případ Z - 8
  • 1948 Soudný den
  • 1940 Maskovaná milenka
  • 1939 Humoreska
  • 1939 Nevinná
  • 1939 Ohnivé léto
  • 1939 Ulice zpívá
  • 1938 Cech panen kutnohorských
  • 1937 Kvočna
  • 1937 Rozvod paní Evy
  • 1937 Srdce na kolejích
  • 1935 Pan otec Karafiát
  • 1933 Záhada modrého pokoje
  • 1932 Malostranští mušketýři
  • 1932 Sňatková kancelář
  • 1931 Ze soboty na neděli
  • 1929 Hanka a Jindra

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky