a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Šlemrová Růžena

Jméno: Šlemrová Růžena
Datum narození: 10.11.1886
Místo narození: Plzeň, ČR


Životopis

Růžena Šlemrová, rodným jménem Růžena Machová byla česká herečka, dcera českého historika Bedřicha Macha. Jednalo se o velmi nadanou a komediální herečku, která se stala hvězdou českého stříbrného plátna na více jak 40 let.

Již v roce 1909 se stala členkou tehdy zbrusu nového pražského Divadla na Vinohradech, kde setrvala až do roku 1948, kdy odešla do důchodu.

U filmu začínala velmi brzy již v roce 1914 hluboko v éře němého filmu. Od doby zavedení zvukového filmu v roce 1930 až do konce Druhé světové války v roce 1945 natočila zhruba 60 filmů, kdy většinou hrála energické, hovorné a temperamentní dámy z vyšší společnosti. V převážné míře se ale jednalo pouze o vedlejší role. Jedinou velkou hereckou úlohu ztvárnila v roli paní Štépánkové v komediálním snímku [[Paní Morálka kráčí městem z roku 1940. Mezi její nezapomenutelné role patří bezesporu paní Rézi ve filmu Anton Špelec, ostrostřelec z roku 1932, kde si zahrála po boku Vlasty Buriana. Tak jako mnoha jiným hvězdám stříbrného plátna z předválečných let však budovatelské prostředí znárodněného filmu paní Růženě příliš nepřálo a ve filmu se po roce 1945 objevovala již jen sporadicky v malých rolích.

Filmografie

Němý film

  • 1914 Noční děs (Fialová)
  • 1920 Dvě matky
  • 1921 Manželé paní mileny (Milena)
  • 1921 Mnichovo srdce (dcera Holých Marta)
  • 1921 Nad propastí (Nelly Brunnerová)
  • 1921 Trny a květy (choť továrníka Truhy)
  • 1922 Mrtví žijí (doňa Therezita, Beerova milenka)
  • 1922 Poslední polibek (operní pěvkyně Cleo Pucelli)
  • 1926 Mořská panna (Melanie)
  • 1928 Aféra v grandhotelu

Zvukový film

  • 1930 Fidlovačka (Markyta)
  • 1931 Muži v offsidu (Šmalfusová)
  • 1932 Anton špelec, ostrostřelec (Rézi)
  • 1932 Funebrák (Plicová)
  • 1932 Sňatková kancelář (žena továrníka Koška)
  • 1932 Tisíc za jednu noc (Nožičkova žena Matylda)
  • 1933 Jindra, hraběbka Ostrovínová (Jarýnová)
  • 1933 Na sluneční straně (hospodyně)
  • 1934 Polská krev (Kwasiňská)
  • 1934 Z bláta do louže (Hilda)
  • 1934 žena, která ví co chce (Babetta)
  • 1934 Zlatá Kateřina (Kateřina Kremličková)
  • 1935 Pan otec Karafiát (Vaňková)
  • 1935 Pozdní láska (starostova žena)
  • 1935 Vdavky Nanynky Kulichovy (Knedlhansová)
  • 1936 Na tý louce zelený (Lola Paličková)
  • 1936 Světlo jeho očí (Davidová)
  • 1936 Uličnice (vychovatelka)
  • 1936 Velbloud uchem jehly (továrnice Štěpánová)
  • 1937 Švadlenka (majitelka salonu Yvette)
  • 1937 Advokátla Věra (Donátová)
  • 1937 Lidé na kře (teta Mali)
  • 1937 Lízin let do nebe (Sýkorová)
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara (Muknšnáblová)
  • 1937 Rozkošný příběh (Neradová)
  • 1938 Andula vyhrála (matka Pavla Hakena)
  • 1938 Bílá vrána (Boučková)
  • 1938 Co se šeptá (klepna)
  • 1938 Druhé mládí (teta Helena)
  • 1938 Holka nebo kluk (Jindřiška Lenská)
  • 1938 Jarka a Věra (žena rady Pšeničky)
  • 1938 Krok do tmy (Filipova žena)
  • 1938 Svatební cesta (Helenina matka)
  • 1939 Dívka v modrém (Smrčínská)
  • 1939 Dvojí život (Remešová)
  • 1939 Lízino štěstí (Sýkorová)
  • 1939 Mořská panna (Witkoňská)
  • 1939 Paní Morálka kráčí městem (Štěpánková - hlavní role)
  • 1939 Nevinná (Klečínská)
  • 1939 Svátek věřitelů (žena bankéře Hegnera)
  • 1940 Adama Eva (Helena Trojanová)
  • 1940 Pacientka doktora Hegla (Křížová)
  • 1940 Život je krásný (teta Hermína)
  • 1941 Přednosta stanice (Olga)
  • 1941 Rukavička (Klanicová)
  • 1941 Tetička (Dusbabová)
  • 1941 Za tichých nocí (Rajská)
  • 1942 Přijdu hned (majitelka domu)
  • 1942 Valentin dobrotivý (ředitelova žena)
  • 1942 Zlaté dno (žena dr. Karviše)
  • 1943 Čtrnáctý u stolu (Bersecká)
  • 1944 Děvčica z Beskyd (Rozárka)
  • 1944 Jarní píseň (Franciho matka)
  • 1944 Sobota SOBOTA, 1944, role: Richardova matka
  • 1945 Prstýnek (baronka)
  • 1945 řeka čaruje (Koháková)
  • 1948 Hostinec u kamenného stolu (paní Dynderová)
  • 1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství (kněžna)
  • 1952 Dovolená s Andělem (Pichlová)
  • 1954 Stříbrný vítr (bytná)
  • 1955 Muž v povětří (Janurová)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky