a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Špalková Petra

Jméno: Špalková Petra
Datum narození: 21.2.1975
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Petra Špalková je česká herečka.

V letech 1980–1988 účinkovala v inscenacích brněnského Divadla na provázku, 1991–1996 ve spolku Kašpar (např. Ondina, Číňani) a 1996–1999 v pražském Činoherním klubu (Skleněný zvěřinec, Tři sestry, Zkrocení zlé ženy, Rozbitý džbán, Letní byt). Hostovala v inscenaci J. A. Pitínského Kouzelný vrch (Divadlo v Dlouhé, 1997), mondénní paničku si zahrála v filmu Šeptej (1996). Obdržela Cenu Alfréda Radoka za rok 1997 v kategorii Talent roku. Od podzimu 1999 byla členkou uměleckého souboru Divadla Na zábradlí, kde hostovala v inscenaci Petra Lébla Plukovník Pták (1998). Za rok 2000 byla nominována na Cenu Alfréda Radoka za ženský herecký výkon (role Poliny ve Výnosném místě). Od roku 2005 je členkou činohry Národního divadla v Praze, kde ztvárnila např. Lízu Doolitlovou v Pygmaliónu G. B. Shawa nebo Hanu Jarvisovou v Arkádii Toma Stopparda.

Je sestrou herce a režiséra Jakuba Špalka.

Filmografie

  • 2011 Aféry
  • 2010 Zázraky života
  • 2009 Nespavost
  • 2008 David a Goliáš aneb Pepička to zaříd
  • 2008 Eldorádo
  • 2007 Václav
  • 2006 Letiště
  • 2006 Marta
  • 2006 Vřesový trůn
  • 2005 Sluneční stát
  • 2004 Krev zmizelého
  • 2004 Milenci a vrazi
  • 2004 Pánská jízda
  • 2003 Krev zmizelého
  • 2003 Vrah jsi ty!
  • 2002 Smradi
  • 2001 Babí léto
  • 1999 Jistota
  • 1999 Stav bez tíže
  • 1999 Zprávy z domova
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1997 Úsvit
  • 1997 Zdivočelá země
  • 1996 Kolja
  • 1996 Šeptej
  • 1993 Šakalí léta

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky