a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Štáchová Helena

Jméno: Štáchová Helena
Datum narození: 18.11.1944
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Mgr. Helena Štáchová je loutkoherečka, scénáristka a od roku 1996 ředitelka loutkového Divadla Spejbla a Hurvínka. Pro televizi dabuje Lisu Simpsonovou v kresleném seriálu Simpsonovi.

Po maturitě nastoupila do Divadla S+H jako elévka. Po roce odešla studovat Divadelní fakultu AMU. Po absolvování fakulty se v roce 1966 stala členkou divadla, po roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla - Máničky, která vznikla v roce 1930. Po boku M. Kirschnera začala s interpretací cizojazyčných textů ( německy, rusky, španělsky, italsky, anglicky, francouzsky, japonsky, čínsky). V roce 1971 pro ni M. Kirschner vytvořil novou postavu, která se stala další z kmenových postav divadla: paní Kateřina Hovorková, Mániččina bábinka. Kromě divadla působí i v rozhlase, dabingu, televizi. Společně se Milošem Kirschnerem a posléze M. Kláskem natočila mnoho gramofonových desek a kazet.

Je autorkou scénářů a divadelních her pro rozhlas, divadlo a televizi. Své hry často také režíruje.

Jejím manžel byl Miloš Kirschner (1927-1996). Po jeho smrti byla jmenována do funkce ředitele divadla Divadla Spejbla & Hurvínka. Helena Štáchová má dvě děti. Nyní je její přítel Zdeněk Zbořil.

Filmografie

  • 1997 Hurvínek vzduchoplavcem
  • 1995 Kulihrášek a zakletá princezna
  • 1976 Dostaveníčko u orloje
  • 1974 Znovu u Spejbla a Hurvínka
  • 1973 Míša Kulička
  • 1972 Na návštevě u Spejbla a Hurvínka

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky