a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Štěpničková Jiřina

Jméno: Štěpničková Jiřina
Datum narození: 3.4.1912
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jiřina Štěpničková byla československou divadelní a filmovou herečkou. Jejím synem je herec Jiří Štěpnička.

Rodina Jiřiny Štěpničkové pocházela z Českomoravské vrchoviny, ona však žila a studovala v Praze. Již v době svých studií hostovala v Osvobozeném divadle a později hrála v Národním divadle. Na filmovém plátně se začala objevovat v první polovině 30. let, zviditelnila se roku 1935, kdy hrála v Maryše. Během války se v německých filmech z vlastní vůle neobjevovala. Po válce žila nějakou dobu v zahraničí, její syn Jiří se narodil v Londýně. Po návratu do vlasti se stala obětí jedné z akcí komunistické tajné policie a následně byla po dvoudenním procesu odsouzena v prosinci 1952 k patnácti letům vězení. Dalších necelých deset let strávila v pardubické věznici, podmínečné propuštění přišlo dva měsíce před prezidentskou amnestií v roce 1960. Za devět let, v roce 1969, dostala titul zasloužilé umělkyně. Život Jiřiny Štěpničkové skončil v roce 1985, kdy zemřela na rakovinu.

Ještě před dokončením studií začala Jiřina Štěpničková v Národním divadle, po šesti letech změnila angažmá a hrála na Vinohradech. U filmu se objevila na počátku 30. let. Pozornost se k ní začala obracet po roli v Maryše, byla dost obsazovaná, ale vždy trochu ve stínu ostatních prvorepublikových hereček. Hrála hlavně smutné role nešťastně zamilovaných dívek a žen, ale diváci ji viděli i v několika komediích. Po propuštění z vězení byla v letech 1962 – 1985 členkou Realistického divadla.

Filmografie

  • 1986 Synové a dcery Jakuba skláře
  • 1984 Komediant
  • 1981 Konečná stanice
  • 1978 Tři na lavičce
  • 1978 Ve znamení Merkura
  • 1977 Domov
  • 1971 F. L. Věk
  • 1970 Pěnička a Paraplíčko
  • 1970 Muž, který rozdával smích (dokumentární)
  • 1969 Hvězda
  • 1969 Kladivo na čarodějnice
  • 1969 Obžalovaná
  • 1969 Skřivánci na niti
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1967 Dobrý člověk ještě žije
  • 1966 Lidé z maringotek
  • 1965 Zločin v dívčí škole
  • 1962 Neschovávejte se, když prší
  • 1962 Transport z ráje
  • 1961 Kohout plaší smrt
  • 1951 Slepice a kostelník
  • 1948 Léto
  • 1947 Varúj…!
  • 1944 Děvčica z Beskyd
  • 1944 Počestné paní pardubické
  • 1944 Sobota
  • 1943 Šťastnou cestu
  • 1943 Tanečnice
  • 1942 Barbora Hlavsová
  • 1942 Kníže Václav
  • 1941 Jan Cimbura
  • 1941 Preludium
  • 1940 Babička
  • 1940 Muzikantská Liduška
  • 1939 Mořská panna
  • 1939 Muž z neznáma
  • 1939 Teď zas my
  • 1938 Boží mlýny
  • 1938 Boží mlýny (německá verze)
  • 1938 Co se šeptá
  • 1938 Lidé pod horami (německá verze)
  • 1938 Včera neděle byla
  • 1937 Kříž u potoka
  • 1937 Lidé pod horami
  • 1936 Páter Vojtěch
  • 1936 Velbloud uchem jehly
  • 1936 Vojnarka
  • 1935 Jedenácté přikázání
  • 1935 Maryša
  • 1934 Hrdinný kapitán Korkorán
  • 1934 Tatranská romance
  • 1934 Za ranních červánků
  • 1932 Extase
  • 1931 Miláček pluku
  • 1931 Muži v offsidu

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky