a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Brejchová Jana

Jméno: Brejchová Jana
Datum narození: 20.1.1940
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jana Brejchová  je česká herečka. Jedná se o jednu z největších hereckých hvězd českého filmu 50. a 60. let 20. století, o stálici naší kinematografie, o ženu s velkým osobním charisma a nezapomenutelným pohledem. Její sestra Hana Brejchová (viz její první film Lásky jedné plavovlásky) je také filmovou herečkou, z jejího manželství s hercem Vlastimilem Brodským pochází dcera Tereza Brodská, dnes také úspěšná česká herečka.

Ve filmu Olověný chléb (hrála zde děvčátko zvané "Píďalka") začala hrát už ve svých 13 letech a od té doby prošla celou řadou pozoruhodných filmových rolí. Mezi její vůbec nejznámější a nejhodnotnější filmové role patří film Vlčí jáma z roku 1957 či Vyšší princip z roku 1960 nebo Mladý muž a bílá velryba (podle knižní předlohy Vladimíra Párala) z roku 1978. Méně už je známo, že paní Jana je také od 70. let 20. století divadelní herečkou. Její celoživotní přítelkyní je herečka Jiřina Jirásková. Mezi její životní druhy patřili Miloš Forman, Vlastimil Brodský, Jaromír Hanzlík a Jiří Zahajský.

Filmografie

  • 2007 Velmi křehké vztahy
  • 2006 Kráska v nesnázích
  • 2006 O malíři Adamovi
  • 2002 Co Hedvika neřekla
  • 2000 Početí mého mladšího bratra
  • 1999 Návrat ztraceného ráje
  • 1997 Čarodějné námluvy
  • 1995 Má je pomsta
  • 1994 Hrad z písku
  • 1994 Nevěra po císařsku
  • 1993 Anička s lískovými oříšky
  • 1993 Na krásné vyhlídce
  • 1991 Šťastlivec Sulla
  • 1991 Zamilovaná
  • 1990 Arabela se vrací
  • 1989 O čarovné Laskonce
  • 1989 Vlastně se nic nestalo
  • 1987 Citlivá místa
  • 1987 Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo
  • 1986 Kouzelné galoše
  • 1985 Skalpel, prosím
  • 1985 Tichá radosť
  • 1985 Zastihla mě noc
  • 1984 Angolský deník
  • 1984 Bambinot
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1983 Ohnivé ženy
  • 1983 Zánik samoty Berhof
  • 1982 Jehla
  • 1982 Schůzka se stíny
  • 1981 V zámku a podzámčí
  • 1981 Zweite Haut, Die
  • 1980 Aber Doktor!
  • 1980 Arabela
  • 1980 Útěky domů
  • 1980 Za trnkovým keřem
  • 1979 Cukrárna
  • 1979 Na pytlácké stezce
  • 1978 Mladý muž a bílá velryba
  • 1978 Muž s orlem a slepicí
  • 1978 Nechci nic slyšet
  • 1978 Panna a netvor
  • 1978 Pod Jezevčí skálou
  • 1977 Pan Tau a kouzelnice
  • 1976 V prachu hvězd
  • 1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
  • 1974 Jelbeszéd
  • 1974 Motiv pro vraždu
  • 1974 Pani Heléne
  • 1974 Půlpenny
  • 1973 Noc na Karlštejně
  • 1973 Pokus o vraždu
  • 1972 Dotek motýla
  • 1972 Slečna Golem
  • 1971 F. L. Věk
  • 1971  Hostinec U létavého draka
  • 1971 Jeden ze soubojů
  • 1971 Lekce
  • 1971 Smrt černého krále
  • 1970 Ďábelské líbánky
  • 1970 Luk královny Dorotky
  • 1969 Jak se dělá divadlo
  • 1969 Pan Tau
  • 1969 Pasiáns
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
  • 1968 Farářův konec
  • 1968 Maratón
  • 1967 Král a žena
  • 1967 Noc nevěsty
  • 1966 Dýmky
  • 1966 Návrat ztraceného syna
  • 1966 Ženu ani květinou neuhodíš
  • 1965 Bloudění
  • 1965 Dům v Kaprové ulici
  • 1965 Schüsse im Dreivierteltakt
  • 1965 Ztracená tvář
  • 1964 Každý den odvahu
  • 1964 Kdyby tisíc klarinetů
  • 1963 Andere neben dir, Der
  • 1963 Schloß Gripsholm
  • 1962 Neděle ve všední den
  • 1962 Zelené obzory
  • 1961 Baron Prášil
  • 1961 Kolik slov stačí lásce?
  • 1961 Labyrint srdce
  • 1961 Traum des Hauptmann Loy, Der
  • 1961 Ztracená revue
  • 1960 Vyšší princip
  • 1959 Májové hvězdy
  • 1959 Probuzení
  • 1958 Morálka paní Dulské
  • 1958 Touha
  • 1958 Žižkovská romance
  • 1957 Štěňata
  • 1957 Vlčí jáma
  • 1956 Roztržka
  • 1956  Vina Vladimíra Olmera
  • 1956 Zlatý pavouk
  • 1953 Olověný chléb

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky