a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Švorcová Jiřina

Jméno: Švorcová Jiřina
Datum narození: 25.4.1928
Místo narození: Kociánovice, ČR


Životopis

Jiřina Švorcová byla česká divadelní a filmová herečka a komunistická politička. Hrála řadu postav poplatných svému komunistickému přesvědčení a iniciovala a řídila řadu politických aktivit v české kultuře. Zemřela v srpnu 2011.

Absolvovala pražskou DAMU a stala se členkou Divadla na Vinohradech. Její politická činnost a prosazování politických témat v kultuře jí přinesly pověst fanatické komunistky těžící ze své spjatosti s režimem a komunistickou stranou. V 70. a 80. letech byla předsedkyní Svazu českých dramatických umělců, po potlačení pražského jara byla jednou z klíčových postav řídících normalizaci v české a československé kultuře. V rámci této činnosti schvalovala a prosazovala tvrdou cenzuru a profesní likvidaci a věznění umělců, které shledala nedostatečně uvědomělými. Aktivně působila při přípravě a prezentaci tzv. Anticharty. Za svou činnost byla odměněna postem v ÚV KSČ (1976), Řádem Vítězného února (1978) a titulem národní umělkyně (1984). Své postoje nezměnila ani po sametové revoluci. Pokračovala v angažování se ve prospěch komunistické myšlenky, působila na kampaních a akcích KSČM jakožto recitátorka komunistické poezie. V roce 1996 neúspěšně kandidovala za KSČM do Senátu.

Filmografie

  • 2007 Major Zeman se vrací! (bankovní úřednice) (odloženo)
  • 1983 Putování Jana Amose (Cyrilová)
  • 1977 Žena za pultem (Anna Holubová)
  • 1973 Jakou barvu má láska (Karla)
  • 1971Člověk není sám (ing. Jostová)
  • 1962 Horoucí srdce (Božena Němcová)
  • 1961 Reportáž psaná na oprátce (Jelínková)
  • 1961 Tereza (Tereza Machátová)
  • 1961 Pouta (Magda Muzikářová)
  • 1960 Smyk (Marie)
  • 1960 Zlé pondělí (Radkova matka)
  • 1959 Vstup zakázán (Štěpánková)
  • 1959 Král Šumavy (Marie Rysová)
  • 1953 Přicházejí z tmy (Tonička)
  • 1952 Nad námi svítá (Marie)
  • 1951 Cesta ke štěstí (Vlasta Tomešová)
  • 1950 Temno (Helenka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky