a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Asmanová Milena

Jméno: Asmanová Milena
Datum narození: 11.10.1930
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Milena Asmanová, rozená Reindlová, úspěšně vystudovala herectví na  DAMU a po studiích nastoupila do Divadla v Mostě. Pak strávila šest let ve Východočeském divadle v Pardubicích. Po tomto angažmá nastoupila do Státního divadla v Ostravě, kde účinkovala až do svého odchodu do důchodu v roce 1993.

Snažila se věnovat hlavně divadelním rolím, přesto si zahrála i v několika filmech. Poprvé to bylo koncem 50. let, kdy ji v roce 1958 do role Jiřiny v psychologickém dramatu Útěk ze stínu (1959) obsadil režisér Jiří Sequens. Jako paní Součková se objevila v dětském filmu Josefa Pinkavy Prázdniny s Minkou z roku 1963. Paní Havlíkovou hrála v dalším Pinkavově filmu – komedii Neobyčejná třída (1965). Naposledy se na filmovém plátně objevila v roli paní Trojanové v hudebním snímku režiséra Pavla Hobla 30 panen a Pythagoras (1977). Poté se z filmu navždy vytratila.

V roce 1999 obdržela cenu Senior Prix na celoživotní uměleckou práci od Nadace Život umělce.

Filmografie

  • 2008 Na rozchodnou
  • 1991 Nález
  • 1988 U nás doma
  • 1884 Postel s nebesy
  • 1982 Vánoční stromeček
  • 1975 Kamenný řád
  • 1974 Košilka
  • 1973 Haldy
  • 1973 Třicet panen a Pythagoras
  • 1964 Neobyčejná třída
  • 1962 Prázdniny s Minkou
  • 1958 Útěk ze stínu
  • 1953 Olověný chléb

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky