a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Brejchová Hana

Jméno: Brejchová Hana
Datum narození: 12.12.1946
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Hana Brejchová je česká herečka a sestra Jany Brejchové. Poprvé a hned v hlavní roli se na filmovém plátně objevila ve slavné komedii Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965). V 60. letech pak ztvárnila například roli Marcelky v černé komedii Václava Gajera Jak se zbavit Helenky (1967), Mileny v dětském kriminálním příběhu Radima Cvrčka Žirafa v okně (1968), modelku Vránovou v komedii Nejkrásnější věk (1968) nebo Vlastu v krimi snímku Petra Shulhoffa Po stopách krve (1969).

Režisér Petr Shulhoff ji pak v roce 1978 obsadil i do menší roličky v komedii Já to tedy beru, šéfe! (1978). V 80. letech se objevila v menších rolích například v komedii Matěji, proč tě holky nechtějí? (1981), Láska na druhý pohled (1981), dramatu Velké přání (1981), Má láska s Jakubem (1982), komedii Evo, vdej se (1983) nebo dramatu Juraje Herze Zastihla mě noc (1985), ve kterém si zahrála se svou sestrou, herečkou Janou Brejchovou. Poslední léta žije Hana Brejchová v ústraní, naposledy před televizní kamerou stála v první polovině 90. let.

Hana Brejchová napsala spolu s Dušanem M.Spáčilem vzpomínkovou knížku Lásky té plavovlásky aneb Hana Brejchová o sobě a jiných.

 

Filmografie

  • 1994 O zvířatech a lidech
  • 1992 Přítelkyně z domu smutku
  • 1991 Dno / Tvrz
  • 1990 Byli jsme to my?
  • 1988 Cirkus Humberto
  • 1988 Druhý dech
  • 1986 Zlá krev
  • 1985 ...nebo být zabit
  • 1985 Zastihla mě noc
  • 1984 Amadeus
  • 1984 Vyhrávat potichu
  • 1983 Anděl s ďáblem v těle
  • 1982 Má láska s Jakubem
  • 1981 Velká láska
  • 1981 Kaňka do pohádky
  • 1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
  • 1981 Láska na druhý pohled
  • 1977 Adéla ještě nevečeřela
  • 1977 Já to tedy beru, šéfe...!
  • 1970 Hogo fogo Homolka
  • 1969 Po stopách krve
  • 1968 Nejkrásnější věk
  • 1968 Těch několik dnů...
  • 1968 Žirafa v okně
  • 1967 Grajski biki
  • 1967 Jak se zbavit Helenky
  • 1965 Lásky jedné plavovlásky
  • 1965 Puščik jede do Prahy

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky