a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Březinová Jana

Jméno: Březinová Jana
Datum narození: 18.3.1940
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Česká herečka Jana Březinová pocházela z krejčovské rodiny a původně se vyučila aranžérkou. Měla mimořádný cit pro výtvarné umění a je možné, že kdyby si ji nakonec nenašly herecké múzy, zanechala by v něm stejně výraznou stopu, jaká po ní zůstala v divadle a ve filmu.

V roce 1965 ukončila na DAMU v Praze studium herectví. Na filmové plátno ji v roce 1970 přivedl režisér Juraj Jakubisko, který ji obsadil do své komedie Dovidenia v pekle, priatelia! (1990) Ve filmu, který měl premiéru až po dvaceti letech, ztvárnila postavu staré jeptišky. V roce 1979 ztvárnila v dalším jeho psychologickém snímku Postav dom, zasad´strom (1980) asi svou největší filmovou roli. V dalších letech se objevila v několika filmech, například v roli maminky ve filmu Štěpána Skalského Zakázaný výlet (1981) nebo v dramatu Jaromila Jireše Neúplné zatmění (1983). Dále se objevila ve filmech Putování Jana Amose (1983) Otakara Vávry, v krimi snímku Zbyňka Brynycha Mravenci nesou smrt (1985), Tísňovém volání (1986) Miloše Zábranského a dalších. V televizi se objevila v řadě seriálech, hrála i v pohádkách a inscenacích.

Jana Březinová zemřela v Brně 29.05.2000 ve věku šedesáti let.

Filmografie

  • 1997 Cyprián a bezhlavý prapradědeček
  • 1997 Kouzelný bolehoj
  • 1997 Vojtík a duchové
  • 1996 Červený kamínek
  • 1996 Konec velkých prázdnin
  • 1992 Pohádka o prolhaném království
  • 1992 Pravda a lež
  • 1991 Franz a Felice
  • 1991 Muž, který neměl důvěru
  • 1990 Člověk proti zkáze
  • 1990 Marta a já
  • 1989 Chodník cez Dunaj
  • 1988 Nepočestná
  • 1988 O zrzavé Andule
  • 1986 Teta
  • 1985 Mravenci nesou smrt
  • 1985 Tísňové volání
  • 1984 Čertův švagr
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Na čí stranu
  • 1984 Povídky malostranské: Hastrman
  • 1984 Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky
  • 1984 Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu
  • 1984 Povídky malostranské: Slečna Máry
  • 1983 Gmadlobt Ratili
  • 1983 O zakletém hadovi
  • 1983 Písne by nemely umírat
  • 1983 Putování Jana Amose
  • 1983 Tisícročná včela
  • 1982 Neúplné zatmění
  • 1981 Nevera po slovensky
  • 1981 Předeme, předeme zlatou nitku
  • 1981 Zakázaný výlet
  • 1980 Vrchní, prchni!
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Hon na kočku
  • 1979 Postav dom, zasaď strom
  • 1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
  • 1976 Splynutí duší
  • 1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
  • 1975 Vlčí halíř
  • 1974 Companiero
  • 1972 Návraty
  • 1972 Výnosné místo
  • 1970 Dovidenia v pekle, priatelia
  • 1968 Ohlédnutí
  • 1966 Ženu ani květinou neuhodíš

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky