a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Brzková Terezie

Jméno: Brzková Terezie
Datum narození: 11.1.1875
Místo narození: Kolín, ČR


Životopis

Terezie Brzková, rozená Jelínková,  byla česká divadelní a filmová herečka.

Terezie Brzková pocházela z herecké rodiny. Otec Vilém Jelínek byl ředitelem kočovné herecké společnosti. Herečkami byly také její sestry Otýlie Beníšková, Marie Spurná a Hana Vojtová, manželka Aloise Vojty-Jurného a nevlastní matka Jaroslava Vojty. Prvním manželem Terezie Brzkové byl herec Josef Brzek, druhým pak ředitel kočovné herecké společnosti Václav Zejfert (Zeyffert). Brzková ztvárnila velké množství divadelních rolí, skutečně se proslavila ale až svými rolemi filmovými. Ve filmu začala hrát až po odchodu do důchodu; její první filmovou rolí byla role Anny ve filmu režiséra Otakara Vávry Kouzelný dům z roku 1939, kterou ztvárnila ve svých 64 letech.

Terezie Brzková hrála během své divadelní dráhy v několika hereckých společnostech a divadlech. Hrála ve společnosti svého druhého manžela Václava Zejferta, na scéně Národního divadla v Praze a divadelní hereckou dráhu ukončila po delším působení v Městském divadle v Plzni. Zde také v roce 1938 ztělesnila titulní roli v dramatizaci románu Boženy Němcové Babička. V této inscenaci podávala vysoce hodnocený herecký výkon, jenž jí přinesl roli Babičky ve stejnojmenném filmu režiséra Františka Čápa z roku 1940. Terezie Brzková hrála celkem asi ve 40 filmech.

V roce 1955 byl herečce Terezii Brzkové propůjčen titul Zasloužilá umělkyně. V roce 1961 natočil Martin Frič s herečkou dokumentární film Zasloužilá umělkyně Terezie Brzková.

Její vlastní vnučkou byla Ivana Tigridová (1925 - 2008)

Filmografie

  • 1961 Zasloužilá umělkyně Terezie Brzková (dokumentární film)
  • 1959 Sny na neděli (babička)
  • 1959 Princezna se zlatou hvězdou (stařenka)
  • 1958 Hry a sny (babička v 2. povídce)
  • 1956 Roztržka (Dvořáková)
  • 1956 Proti všem (stařenka)
  • 1956 Jurášek (Vojtová)
  • 1955 Jan Žižka (stařenka)
  • 1954 Ještě svatba nebyla (Durajová)
  • 1954 Byl jednou jeden král (stařenka)
  • 1952 Pyšná princezna (mlynářka)
  • 1952 Divotvorný klobouk (stařenka)
  • 1950 Vstanou noví bojovníci (Kolmistrová)
  • 1950 Temno (babička)
  • 1950 Past (vězenkyně)
  • 1950 Malý partyzán (Berta)
  • 1948 Návrat domů (Stachová)
  • 1947 Uloupená hranice (Srbková)
  • 1947 Předtucha (Cilka)
  • 1947 Čapkovy povídky (starostová)
  • 1947 Alena (Háta)
  • 1946 V horách duní (Řebounová)
  • 1945 Černí myslivci
  • 1944 Počestné paní pardubické (hraběnka)
  • 1944 Kluci na řece (paní Magdaléna)
  • 1944 Děvčica z Beskyd (stará Cagulka)
  • 1943 Tanečnice (hospodyně Háta)
  • 1943 Skalní plemeno (matka)
  • 1943 Mlhy na blatech (babička)
  • 1942 Barbora Hlavsová (Barbora Hlavsová)
  • 1941 Roztomilý člověk (Dvořáková)
  • 1941 Preludium (babička)
  • 1940 Poslední podskalák (hospodyně Běta)
  • 1940 Babička (babička)
  • 1939 Kouzelný dům (Anna)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky