a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Gerová Eva

Jméno: Gerová Eva
Datum narození: 4.3.1920
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Herečka Eva Gérová byla oblíbená hvězdička druhé poloviny třicátých let. Hned po nástupu na pražskou konzervatoř si jí všiml také film. Na plátně debutovala v jedné z hlavních rolí melodramatického filmu Manželství na úvěr (1936). Hned v následujícím roce si společně s Antonií Nedošínskou a Theodorem Pištěkem zahrála v oblíbených filmech Otec Kondelík a ženich Vejvara (1937) a Kariéra matky Lízalky (1937). Největší popularitu jí přinesly komedie Vladimíra Slavínského Slečna matinka (1938), Bílá vrána (1938) a Svatební cesta (1938), kde vytvořila oblíbenou milovnickou dvojici se slovenským tenoristou Františkem Krištofem Veselým. S českým filmem se rozloučila jako partnerka Věry Ferbasové v komedii Venoušek a Stázička (1939). Slibně nastartovanou filmovou kariéru ukončila dobrovolně na začátku války na přání svého manžela. Po válce vystudovala Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy a své životní poslání nalezla v povolání knihovnice.

Filmografie

  • 1939 Venoušek a Stázička
  • 1938 Bílá vrána
  • 1938 Jarka a Věra
  • 1938 Neporažená armáda
  • 1938 Pán a sluha
  • 1938 Slečna matinka
  • 1938 Svatební cesta
  • 1937 Harmonika
  • 1937 Karel Hynek Mácha
  • 1937 Kariéra matky Lízalky
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara
  • 1936 Manželství na úvěr

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky