a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Hajská Darja

Jméno: Hajská Darja
Datum narození: 20.3.1911
Místo narození: Mladá Boleslav, ČR


Životopis

Herečka Darja Hajská je jedna z nejvýznamnějších představitelek vedlejších rolí několika dekád českého filmu. Nebyla jen česká herečka, ale také zpěvačka, spisovatelka a dramatička, autorka knížek a divadelních her pro děti. Jednalo se o dceru herce, režiséra a loutkáře Miloše Hajského.

Pocházela z umělecké rodiny. Po ukončení školní docházky pracovala jako pomocná síla u společnosti Fortuna-film. Navštěvovala operní školu, kde studovala zpěv. V divadle nejprve hrála a zpívala v různých kočovných společnostech, poté se nakrátko objevila v nuselském Tylově divadle, poté zpívala v Olomouci, hrála v Praze, na Kladně a v Pardubicích. Za nacistické okupace během 2. světové války působila v pražské holešovické Uranii. Po válce ještě hrála v několika dalších pražských souborech, poté už definitivně působila mimo Prahu na Kladně, v Náchodě a v Kolíně.

U českého filmu začínala ještě v éře němého filmu, v éře zvukového filmu vytvořila desítky dalších filmových rolí. K stáru částo hrála rázovité ženy z lidu. Během své 54 leté kariéry vytvořila více jak stovku filmových a televizních postav.

Ve filmu začínala již v druhé polovině 20. let. V sedmi němých filmech hrála ještě dívčí role. Nejvýznamnější z nich byla Krňanského Pohorská vesnice (1928) a Mlynář a jeho dítě (1928). Ve zvukovém filmu se objevovala poměrně často. Hrála služky, kuchařky, švadleny, hospodské, chůvy, selky, klepny aj. Namátkou uvádíme například copatou septimánku ve filmu Kantor ideál (1932), šenkýřku ve Vojnarce (1936), služebnou v Otci Kandelíkovi a ženichu Vejvarovi (1937), Klásková v Lamačově Lucerně (1938) nebo Bětka z Paličovy dcery (1941). Další nezapomenutelné epizodky později vytvořila ve filmech Bílá paní (1965), Šest medvědů s Cibulkou (1972). Společně s Marií Motlovou vytvořila hezkou dvojici klepavých sousedek v Schulhoffově veselohře Já už budu hodný, dědečku! (1978). Naposledy se objevila v televizním filmu Nezralé maliny.

Darja Hajská, provdaná Slámová, zemřela 18. března 1981 v Praze dva dny před svými sedmdesátými narozeninami.(1981).

Filmografie

  • 1980 Nezralé maliny
  • 1980 Dopis psaný španělsky
  • 1980 Nevěsta k zulíbání1980 Nezralé maliny
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Julek
  • 1979 Plechová kavalérie
  • 1978 Brácha za všechny peníze
  • 1978 Já už budu hodný, dědečku!
  • 1977 Já to tedy beru, šéfe...!
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Žena za pultem
  • 1976 Fantastická neděle
  • 1976 Marečku, podejte mi pero!
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
  • 1975 Chalupář
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
  • 1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
  • 1973 Tři chlapi na cestách
  • 1972 6 medvědů s Cibulkou
  • 1972 Byli jednou dva písař
  • 1970 Ďábelské líbánky
  • 1970 Fantom operety
  • 1970 Už zase skáču přes kaluže
  • 1969 Kamarád
  • 1969 Odvážná slečna
  • 1969 Světáci
  • 1968 Bouřka
  • 1968 Hříšní lidé města pražského
  • 1967 Ta naše písnička česká
  • 1966 Revue v mlze
  • 1965 Bílá paní
  • 1964 Místo v houfu
  • 1963 Naděje
  • 1962 Kýč je když...
  • 1961 Kolik slov stačí lásce?
  • 1961 Spadla s měsíce
  • 1960 Zlé pondělí
  • 1959 Kam čert nemůže
  • 1958 Hlavní výhra
  • 1958 Mezi nebem a zemí
  • 1958 Morálka paní Dulské
  • 1958 O věcech nadpřirozených
  • 1957 Štěňata
  • 1955 Anděl na horách
  • 1955 Návštěva z oblak
  • 1955 Něco se tu změnilo
  • 1955 Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
  • 1954 Nejlepší člověk
  • 1950 Racek má zpoždění
  • 1950 Slepice a kostelník
  • 1949 Vzbouření na vsi
  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1947 Nikola Šuhaj
  • 1946 Muži bez křídel
  • 1945 Řeka čaruje
  • 1944 Kouříme domovinu
  • 1944 Neviděli jste Bobíka?
  • 1944 Prstýnek
  • 1943 Bláhový sen
  • 1943 Láska, vášeň a žal
  • 1943 Mlhy na blatech
  • 1943 Šťastnou cestu
  • 1943 Zachráněné štěstí
  • 1942 Barbora Hlavsová
  • 1942 Host do domu
  • 1942 Ryba na suchu
  • 1942 Velká přehrada
  • 1941 Jan Cimbura
  • 1941 Noční motýl
  • 1941 Paličova dcera
  • 1941 Pražský flamendr
  • 1941 Preludium
  • 1941 Přednosta stanice
  • 1941 Tetička
  • 1940 Čekanky
  • 1940 Maskovaná milenka
  • 1939 Dvojí život
  • 1939 Ženy u benzinu
  • 1938 Lucerna
  • 1937 Advokátka Věra
  • 1937 Jan Výrava
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara
  • 1937 Švanda dudák
  • 1937 Výdělečné ženy
  • 1937 Žena na rozcestí
  • 1936 Naše XI. / Naše jedenáctka
  • 1936 Švadlenka
  • 1936 Vojnarka
  • 1935 Jánošík
  • 1934 Na růžích ustláno
  • 1934 Polská krev
  • 1934 Poslední muž
  • 1934 Za ranních červánků
  • 1933 Dobrý tramp Bernášek
  • 1933 Jindra, hraběnka Ostrovínová
  • 1933 U snědeného krámu
  • 1932 Kantor Ideál
  • 1932 Peníze nebo život
  • 1932 Pepina Rejholcová
  • 1932 Právo na hřích
  • 1931 Kariéra Pavla Čamrdy
  • 1931 Psohlavci
  • 1929 Adjunkt Vrba
  • 1929 Pražské švadlenky
  • 1929 Z českých mlýnů
  • 1928 Kedlubnový kavalír
  • 1928 Mlynář a jeho dítě
  • 1928 Pohorská vesnice
  • 1926 Dobrý voják Švejk
  • 1926 Svéhlavička

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky