a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Holišová Blažena

Jméno: Holišová Blažena
Datum narození: 11.7.1930
Místo narození: Nenkovice u Kyjova, ČR


Životopis

Blažena Holišová v roce 1956 vystudovala brněnskou JAMU. Filmovat začala koncem 50. let. V roce 1957 ji vybral mladý Ladislav Helge pro hlavní ženskou roli Andulky svého debutu Škola otců (1957). Byla zde partnerkou Karla Högera. Pak následovaly další role: Jana v poetické Touze (1958), Pavla Vášová v dramatickém příběhu o záchraně člověka ve smrtelném nebezpečí Život pro Jana Kašpara (1959), Alžběta ve válečném dramatu režisérů Kadára a Klose Smrt si říká Engelchen (1963) a její největší filmová role, titulní postava psychologického dramatu režiséra Václava Vorlíčka Marie (1964).

Po Skálové ve Vávrově adaptaci novely Františka Hrubína Zlatá reneta (1965) již následovaly její pozdější manželky a matky: Dva tygři (1966), Kdo hledá zlaté dno (1974), Můj brácha má prima bráchu (1975), Brácha za všechny peníze (1978) nebo Půl domu bez ženicha 1980), kde si zahrála manželku Vladimíra Menšíka. Odlišné byly její postavy z dávné i méně dávné minulosti: Sattlerová v historickém filmu Kladivo na čarodějnice (1969), Marie Zápotocká ve snímku Dvacátý devátý (1974), bohatá vdova Evženie v Menzlově filmu Báječní muži s klikou (1978) nebo ředitelka smíchovské Arény v Kovalově filmu Julek (1979). V 80. letech ztvárnila zajímavou postavu uklízečky Katky v Kachyňově filmu Pozor, vizita! (1981). Dále pak opět následovaly její postavy manželek a matek: například Slavnosti sněženek (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984). Ve filmu se zatím naposledy objevila jako paní Hubáčková v komedii Dušana Kleina Jak básníkům chutná život (1987). Od počátku 90. let se objevuje zatím už jen v televizi.

Po dlouhé nemoci zemřela 7. dubna 2011.

Filmografie

  • 2002 Lakomec
  • 2002 Zázračné meče
  • 2000 Zvonící meče
  • 1997 Čas jeřabin
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1997 Doktor Munory a jiní lidé
  • 1997 O zlé a dobré vodě
  • 1997 Zkřížené meče
  • 1996 Hospoda
  • 1996 Není houba jako houba
  • 1994 O zvířatech a lidech
  • 1993 O zázračné mouše
  • 1992 Kafka to taky neměl lehký
  • 1992 Osvětová přednáška v Suché Vrbici
  • 1992 Světýlka z blat
  • 1992 Život a dílo skladatele Foltýna
  • 1991 Co teď a co potom?
  • 1991 Hodina obrany
  • 1991 Milostivé léto
  • 1991 Svědkyně
  • 1990 Hádanice
  • 1990 O hloupé havířce
  • 1990 Smrt barona Gandary
  • 1990 Zmatky kolem Katky
  • 1989 Dobrodružství kriminalistiky
  • 1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni
  • 1988 Motanice
  • 1988 O Kubovi a Stázině
  • 1988 Rodáci
  • 1987 Hádání s hadovkou
  • 1987 Jak básníkům chutná život
  • 1987 Kam doskáče ranní ptáče
  • 1987 Mág
  • 1987 O podezíravém králi
  • 1986 Hvězdy nad Syslím údolím
  • 1986 Panoptikum města pražského
  • 1986 Případ Kolman
  • 1985 Bylo nás šest
  • 1985 My holky z Městečka
  • 1985 Pták Žal
  • 1985 Zátah
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka
  • 1984 Rozpuštěný a vypuštěný
  • 1984 Sanitka
  • 1983 Hodina splněných přání
  • 1983 Naši furianti (divadlo)
  • 1983 Slavnosti sněženek
  • 1983 Svatební cesta do Jiljí
  • 1982 Děkuju, pane profesore
  • 1982 Doktor z vejminku
  • 1981 Pozor, vizita!
  • 1981 Předeme, předeme zlatou nitku
  • 1981 Zahrada dětí
  • 1980 Dobrodružství slípky Pipky
  • 1980 Půl domu bez ženicha
  • 1980 Útěky domů
  • 1980 Zlatá slepice
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Indiáni z Větrova
  • 1979 Julek
  • 1978 Báječní muži s klikou
  • 1978 Brácha za všechny peníze
  • 1977 O Honzovi a Barušce
  • 1977 Žena za pultem
  • 1976 Nezbedná pohádka
  • 1975 Můj brácha má prima bráchu
  • 1975 Prodaná nevěsta
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Byl jednou jeden dům
  • 1974 Dvacátý devátý
  • 1974 Kdo hledá zlaté dno
  • 1973 Hroch
  • 1973 Měsíční kámen
  • 1970 Alexandr Dumas starší
  • 1969 Kladivo na čarodějnice
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1966 Dva tygři
  • 1966 Poprask na laguně (divadlo)
  • 1965 Zlatá reneta
  • 1964 Marie
  • 1963 Smrt si říká Engelchen
  • 1963 Závory
  • 1961 Pohled do očí
  • 1960 U nás v Mechově
  • 1959 Život pro Jana Kašpara
  • 1958 Touha
  • 1957 Škola otců

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky